Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.07.2024 19:17

Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

dżem z świdośliwy
fot.canva

Od kilku lat robię dżem z świdośliwy. Ten niepozorny owoc z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowany z niego dżem doskonale się sprawdza jako dodatek do racuchów lub naleśników.

Dżem inny niż wszystkie

Wydawałoby się, że nic nie jest w stanie przebić dżemu truskawkowego, czy porzeczkowego. Wszystko się zmienia, kiedy do gry wkracza świdośliwa. Ten owoc wyglądem przypomina borówki, ale w smaku jest zupełnie inny. Dojrzałe owoce są słodkie, więc doskonale sprawdzą się na dżem. 

Dokładnie zapoznaj się przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu, a smaczne przetwory przygotujesz bez większych problemów. To banalnie proste. Uważaj, bo smak uzależnia tak bardzo, że dżemy z piwnicy znikną w zawrotnym tempie. Więcej na temat owoców świdośliwy przeczytasz w tym artykule.

sok cytryna.jpg
Fot. Canva/percds
Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć

Nie tylko świdośliwa

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście świdośliwa. Ten owoce pojawia się na przełomie czerwca i lipca, więc to doskonały pomysł, aby ją zebrać i przygotować obłędnie dobry dżem. Oprócz owoców potrzebne są także inne składniki. Poznasz je wraz z gramaturami, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, więc dżem przygotujesz za gorsze.

Składniki:

  • 600 g owoców świdośliwy
  • 450 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny

Przepis na dżem z świdośliwy

Umyte owoce świdośliwy przełóż do garnka. Podgrzewaj je na małym ogniu. Kiedy puszczą sok, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Dodaj umytą skórkę cytryny. Co jakiś czas mieszaj składniki, aby cukier się rozpuścił. 

Dżem gotuj przez 20 minut. Pozostaw go do wystygnięcia. Kiedy okaże się, że ma odpowiednią gęstość, zagotuj go i przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a później pasteryzuj przez 10 minut i gotowe. Sprawdź 

dżęm.jpg
Fot. Canva/pixelshot