Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. To sztuczka na medal
Czy zastanawiałaś się, jak przechowywać cytrynę, aby zachować jej świeżość? Wystarczy ją zamrozić, ale zupełnie inaczej niż inne produkty. Dzięki temu sposobowi owoc nie tylko zachowa doskonały smak, ale i stanie się genialnym produktem do wielu dań. Poznaj sposób, a już nigdy nie przechowasz cytryny inaczej.
Cytryna to owoc o cennych właściwościach
Cytryna jest doskonałym owocem, który poprawia smak wielu napojów oraz dań. Co ciekawe ten owoc jest niezwykle zdrowy i zawiera w sobie mnóstwo witaminy C. To właśnie dzięki niej cytryna działa antywirusowo i antybakteryjnie.
Właśnie ten owoc odpowiada za stworzenie odporności organizmu, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom, czy infekcjom w okresie zachorowań. Dlatego warto wcześniej poznać sposób, dzięki któremu smak oraz właściwości tego cennego zachowasz na dłużej. Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyćJak przechowywać cytrynę?
O dziwo, najlepszą metodą przechowywania cytryn jest mrożenie. Ta metoda przedłuża ich żywotność, a w dodatku gwarantuje odpowiedni smak. Tylko jak to zrobić, aby zamrożony owoc zawierał cenne właściwości?
Mrożenie cytryn należy rozpocząć od dokładnego ich wyszorowania. Następnie trzeba je osuszyć i włożyć do torebek przeznaczonych do mrożenia. Włóż je do zamrażalnika i pozostaw do zamrożenia.
Co daje mrożona cytryna?
Mrożona cytryna ma nie tylko wiele zastawań, ale i właściwości. Kiedy tylko będziesz potrzebować cytryny, zetrzyj zamrożoną na tarce i dodaj do herbaty, dania obiadowego, czy sałatki.
Z tym dodatkiem każde danie oraz napój będzie smakował doskonale. To zupełnie lepszy sposób niż dodawanie soku z cytryny lub wrzucanie całych plastrów. Wypróbuj sposób przedstawiony powyżej i o zaletach tego sposobu przekonaj się sama. Sprawdź