Smakosze.pl Porady Wlej do garnka, zagotuj i wrzuć sztućce. Łyżki i widelce zalśnią jak nigdy wcześniej
Fot. Shutterstock/New Africa

Wlej do garnka, zagotuj i wrzuć sztućce. Łyżki i widelce zalśnią jak nigdy wcześniej

14 października 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Jedzenie smakuje najlepiej wtedy, kiedy jem je idealnie czystymi i wypolerowanymi sztućcami. Osiągnięcie takiego efektu nie jest skomplikowane. Niżej zdradzam mój sposób na perfekcyjnie lśniące sztućce.

Jak pielęgnować sztućce?

Większość sztućców wykonana jest ze stali nierdzewnej z domieszką chromu i niklu. Pierwszy dodatek chroni metal przed korozją, a drugi nadaje mu jasnej, przyjemnej dla oka barwy. Aby zachować piękno metalu nie trzeba dużej ilości pracy.

Ja stawiam na kąpiel w occie i wodzie. Do jej przygotowania potrzeba 1 litra wody oraz 10 łyżek octu spirytusowego.

sztućce.jpg
Fot. Canva
Nie da się gorzej gotować parówek. Stają się niejadalne i pełne trucizny

Kąpiel w occie

Oba płyny łączę w garnku i stawiam na gazie. Gdy zawartość naczynia zacznie wrzeć, wrzucam sztućce do środka. Trzymam całość na gazie przez 15 minut, zostawiam do wystudzenia, przemywam czystą zimą wodą i gotowe. Łyżki, widelce oraz noże są jak nowe.

Natrzyj nią sztućce

Dobrym pomysłem na utrzymanie ich w dobrej kondycji jest polerowanie z dodatkiem oliwy. Jedyne co trzeba zrobić to nasączyć ściereczkę z mikrofibry tłuszczem i natrzeć sztućce. Tłuszcz pięknie je nabłyszczy, a dodatkowo uchroni przed matowieniem w przyszłości. Powyższe patenty są dodatkowo tanie i bezpieczne, ponieważ nie kupuję żadnej szkodliwej i drogiej chemii.

sztućce (1).jpg
Fot. Canva
Wsyp do zmywarki zamiast sklepowych tabletek. Naczynia będą lśnić
Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy