Wlej do kawy zamiast mleka. Lista korzyści nie ma końca
Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Dodaj do niej odrobinę nietypowego napoju. Efekty zauważysz niemal natychmiast. Lista korzyści jest bardzo długa. Co to za tajemniczy składnik? Odpowiedź w artykule.
Kawa pełna zdrowia
Odpowiednio przyrządzona kawa może być nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Wszystko zależy od tego, na jakie postawimy dodatki. Dietetycy zdecydowanie odradzają picie kawy z cukrem, słodzikiem, bitą śmietaną oraz smakowymi syropami.
O wiele lepiej jest doprawić “małą czarną” korzennymi przyprawami takimi jak: imbir, cynamon lub kardamon. Smak kawy świetnie podkreśli też nuta kakao, chilli, a nawet mięty. Warto także rozważyć rezygnację z mleka. Lepszym pomysłem jest dodanie do kawy innego napoju, który doda jej nie tylko smaku, ale również wartości odżywczych.

Wlej do kawy, nie pożałujesz
Wielu dietetyków poleca picie kawy z dodatkiem soku z cytryny. Brzmi zaskakująco, jednak taki napar ma liczne korzyści, które mają wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cytryna jest źródłem witaminy C. Wzmacnia układ odpornościowy i jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Neutralizuje także wolne rodniki, co może wpłynąć na zmniejszenie niektórych objawów chorób stawów.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jedna z teorii głosi, że miks kawy i cytryny jest pomocny przy odchudzaniu i poprawia wygląd skóry. Kawa zawiera w sobie kwas chlorogenowy, który pozytywni wpływa na przepływ krwi i nawilżenie skóry, a wspomniana witamina C stymuluje produkcję kolagenu, zapewniającemu skórze elastyczność. Jak przygotować kawę z cytryną? Poniżej dzielimy się przepisem, który podbił świat.

Kawa z cytryną
Najprostszy sposób na przyrządzenie kawy z sokiem z cytryny, jest wyciśnięcie kilku jego kropli i dodanie go do małej czarnej. Można się również pokusić o przygotowanie Espresso Romano. To kawa , która szturmem podbiła media społecznościowe, jest szczególnie polecana w upalne dni, bo nie tylko dodaje energii, ale również doskonale orzeźwia.
Przepis na Espresso Romano:
- dobrej jakości kawa
- plasterek cytryny
Zaparz kawę w kawę w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Wrzuć do niej plaster cytryny. W zależności od preferencji możesz ją wzbogacić o odrobinę miodu lub ulubionych przypraw.
Sprawdź też przepis na hitową zupę i mazurek z 1908 roku .
