Bije na głowę klasyczną zielona herbatę. Pij regularnie, a boczki zgubisz raz-dwa

Zielona herbata to napój, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Wie o tym każdy, ale już nie każdy ma świadomość, że odmiana z Chin jest szczególnie wartościowa. Poznaj jej zalety, a już zawsze będziesz wybierać tylko tę herbatę.
Najlepsza wśród herbat
Spożywanie herbaty to pewnego rodzaju rytuał, który przynosi odprężenie i ma także szereg zdrowotnych właściwości. Wśród różnych gatunków tego napoju najlepszym jest zielona herbata. Jej regularne spożywane ma pozytywny wpływ na organizm i może rozwiązać szereg dolegliwości. Okazuje się bowiem, że herbata reguluje pracę wielu narządów, a także ułatwia przechodzenie zatruć pokarmowych.
Nie każdy jednak wie, że ta niepozorna herbata, stymuluje pracę mózgu, zwiększając przy tym poziom koncentracji, a także zmniejszając zmęczenie. Dlatego warto regularnie spożywać napój, a organizm będzie jeszcze lepiej funkcjonował.

Najlepsza odmiana zielonej herbaty
Okazuje się, że zielona herbata ma kilka odmian i każda z nich, choć jest zdrowa, działa nieco inaczej. Tą najlepszą ma być herbata o odmianie gunpowder. Herbata swoją nazwę zawdzięcza liściom, które są ciasno zwinięte i mają przypominać proch strzelniczy. Odmiana jest uprawiana w Chinach w prowincji Zhejiang. Jeżeli chodzi o smak, to w porównaniu do zwykłej herbaty jest o wiele bardziej cierpki. Wyczuwalne są także ziołowe nuty.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Odmiana ma także szereg zalet zdrowotnych. Oprócz tego, że herbata jest świetnym składnikiem w detoksykacji organizmu, ma także antyoksydanty. Napar działa także przeciwzapalnie.
Warto także wspomnieć, że regularne spożywanie herbaty może pozytywnie wpłynąć na przemianę materii, a przy okazji wesprzeć pracę układu sercowo-naczyniowego i nerek.

Jak parzyć herbatę gunpowder?
Aby zielona herbata z odmiany gunpowder posiadała te wszystkie właściwości, należy odpowiednio ją zaparzać. W tym wypadku ważna jest temperatura wody oraz czas zaparzania.
Przygotowanie zdrowego napoju rozpocznij od wsypania pół łyżeczki herbaty do filiżanki. Następnie podgrzej wodę, a jej temperatura powinna wynosić pomiędzy 70 a 80 stopni Celsjusza. Kiedy ciecz osiągnie tę wymaganą, wlej ją do filiżanki.
Parzenie powinno trwać od 2 do 3 minut. Przekroczenie wskazanego czasu spowoduje, że napar stanie się zbyt gorzki. Dlatego po upłynięciu czasu, należy oddzielić liście od herbaty. Pamiętaj także, że liści nie trzeba wyrzucać, bo herbatę gunpowder można zaparzać trzykrotnie. Wtedy czas parzenia trzeba wydłużyć o pół minuty względem poprzedniego.






































