Wlej kawę do mąki i wymieszaj. Ten przepis jest już hitem
Ciasto kawowe z mąki, kawy po turecku i drożdży jest świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny. W środku każdej porcji wypieku znajduje się gęsty, kawowy budyń. Smak kawy uzupełnia zapieczona czekolada. Ciasto jest przepyszne.
Przepis na ciasto kawowe podbija Internet
Ciasto kawowe zaskoczy wszystkich. Jest puszyste, wyrośnięte, a po przekrojeniu kawałka wylewa się kawowy budyń. Wszystko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze porcje i w każdą z nich włóż domowy, gęsty budyń.
Kawowa masa jest doskonałym uzupełnieniem ciasta drożdżowego o smaku kawy. Przed pieczeniem na całą masę poukładaj kawałki gorzkiej czekolady. Nie ma lepszego deseru. Cała blacha zniknie błyskawicznie.
Do przygotowania ciasta kawowego potrzebujesz mocnej, parzonej kawy z dużą ilością cukru, czyli kawy po turecku. Gotowe ciasto jest gratką dla każdego łasucha, jest już absolutnym hitem. Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału Kuchnia Asena na YouTube.
Przepis na ciasto kawowe z budyniem i czekoladą
Składniki:
- łyżka kawy sypanej
- 5 łyżeczek cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 g drożdży instant
Składniki na budyń:
- szklanka mleka
- łyżka maki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- łyżka cukru
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- mleko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem
- małe kawałki czekolady gorzkiej
Jak zrobić ciasto drożdżowe z kawą?
Kawę wsyp do kubka. Dodaj 3 łyżeczki cukru, wlej 200 ml wrzątku i odstaw, żeby kawa dobrze się zaparzyła. Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie i wlej ciepłą kawę bez fusów. Wsyp 2 łyżeczki cukru, drożdże i dokładnie wymieszaj łyżką.
Następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce , żeby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotuj budyń: zimne mleko przelej do rondla.
Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 100 ml gorącej wody. Dodaj do budyniu i wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Wyrabiaj chwilę, zrób z niego rulon i pokrój na 7-8 mniejszych porcji.
Z każdego kawałka ciasta zrób niewielki placek. W środek wlej niewielką ilość budyniu. Brzegi zlep. Tak przygotowane ciasto poukładaj w tortownicy lub formie do pieczenia babki wysmarowanej olejem.
Blachę przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie ciasto wysmaruj delikatnie mlekiem, poukładaj kawałki czekolady i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25- 30 minut, smacznego.
Pomysł na równie smaczne ciasto? Rolada serowa z wiśniami według przepisu siostry Anastazji. Przygotuj także karpatkę bez pieczenia . Smakuje doskonale.