Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.04.2023 07:56

Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu

przygotowywanie polonezów ze schabu
Canva / Zoran Kompar ; Instagram @ewawachowicz

Schab nie musi zawsze kończyć jako smażone kotlety. Ten smaczny kawałek mięsa można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na wyśmienite nadziewane roladki, zwane polonezami. Każdy oszaleje na ich punkcie.

Polonezy ze schabu to doskonały pomysł na obiad

Polonezy z mięsa schabowego to roladki faszerowane pieczarkami. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, grzyby doprawia szeregiem aromatycznych przypraw i dodatków. Potem nadzienie wystarczy zawinąć w mięso i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowany obiad zachwyca smakiem i soczystością.

Babcia robi najlepsze galaretki w kształcie jajek. Sekret ich smaku tkwi w 1 składniku

Przepis na polonezy ze schabu według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól

Zamiana schabu w obłędne polonezy krok po kroku

Przygotuj farsz do polonezów ze schabu. W tym celu pieczarki oczyść i pokrój w plastry, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę, a po chwili dodaj grzyby. Zawartość patelni połącz z musztardą i przecierem pomidorowym, a na koniec dopraw papryką.

Schab na polonezy cienko rozbij, tak jak na kotlety. Następnie przypraw go z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Na każdy z plastrów nałóż porcję farszu  pieczarkowego. Całość zawijaj w roladki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Każdego poloneza obtocz w mące. Smaż na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe roladki podawaj na liściach zielonej sałaty. 

Dorodny kawałek schaby zamień w pyszną pieczeń. Kotlety schabowe warto urozmaicić za pomocą pomysłowej i chrupiacej panierki

roladka schabowa polonez.png
Canva / 12MN

Źródło: ewawachowicz