Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Schab nie musi zawsze kończyć jako smażone kotlety. Ten smaczny kawałek mięsa można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na wyśmienite nadziewane roladki, zwane polonezami. Każdy oszaleje na ich punkcie.
Polonezy ze schabu to doskonały pomysł na obiad
Polonezy z mięsa schabowego to roladki faszerowane pieczarkami. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, grzyby doprawia szeregiem aromatycznych przypraw i dodatków. Potem nadzienie wystarczy zawinąć w mięso i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowany obiad zachwyca smakiem i soczystością.
Babcia robi najlepsze galaretki w kształcie jajek. Sekret ich smaku tkwi w 1 składnikuPrzepis na polonezy ze schabu według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- sól
Zamiana schabu w obłędne polonezy krok po kroku
Przygotuj farsz do polonezów ze schabu. W tym celu pieczarki oczyść i pokrój w plastry, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę, a po chwili dodaj grzyby. Zawartość patelni połącz z musztardą i przecierem pomidorowym, a na koniec dopraw papryką.
Schab na polonezy cienko rozbij, tak jak na kotlety. Następnie przypraw go z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Na każdy z plastrów nałóż porcję farszu pieczarkowego. Całość zawijaj w roladki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Każdego poloneza obtocz w mące. Smaż na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe roladki podawaj na liściach zielonej sałaty.
Dorodny kawałek schaby zamień w pyszną pieczeń. Kotlety schabowe warto urozmaicić za pomocą pomysłowej i chrupiacej panierki.
Źródło: ewawachowicz