Smakosze.pl Przepisy Wlej kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta niczym obłok
Fot. Canva/MsPhotographic

Wlej kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta niczym obłok

29 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na śniadanie nie ma nic lepszego niż smaczna i sycąca jajecznica. Nie każdy wie, że to klasyczne danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać kilka kropel odpowiedniego soku, a jajka nabiorą odpowiedniej puszystość. Dowiedz się, o jaki składnik chodzi i zaskocz domowników.

Jajecznica, czyli udane danie na śniadanie

Śniadanie jest jednym z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dostarcza nie tylko niezbędnego pożywienia, ale też energii. Dzięki temu lepiej i wydajniej funkcjonujemy i pracujemy. Klasycznym daniem śniadaniowym jest oczywiście jajecznica.

Nie ma się, co dziwić, bo jest to bardzo sycącą i smaczna potrawa. Wielu smakuje ona tak bardzo, że jedzą ją nawet kilka razy w tygodniu. Dlatego warto nieco urozmaicić klasyczny przepis i przyrządzić ją w zupełnie inny sposób. Jest on bardzo prosty i dzięki niemu jajecznica zyska na smaku i wyglądzie. Wypróbuj, a już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej.

sok.jpg
Fot. Canva/Africa images
Biedronka rozdaje masło za darmo. Trzeba się spieszyć, akcja nie trwa wiecznie

Jajecznica tylko z tym dodatkiem

Aby jajecznica wyszła puszysta i delikatna w smaku należy dodać do niej kilka kropel soku z cytryny. Kwas opóźnia czas ścięcia jajek, a przez to danie nie wyjdzie zbyt suche, zyskując przy tym na puszystości. Co ciekawe sok nie zepsuje smaku jajecznicy i jest niewyczuwalny. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, w jakich proporcjach użyć składników. W dalszej części znajdziesz także dokładną instrukcję przygotowania jajecznicy z tym dodatkiem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina masła

Puszysta jajecznica - przepis

Na patelni rozgrzej masło. Do małej miski wbij jajka i rozmieszaj je na przykład za pomocą widelca. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, wlej jajka. Od razu wlej sok z cytryny i rozpocznij mieszanie. Nie spiesz się, sok opóźni ścięcie jajek, więc mieszaj delikatnie.

Jajecznicę  smaż do ulubionego stopnia wysmażenia. Następnie wyłóż ją na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Danie z jajek i z dodatkiem soku z cytryny można przygotować także z boczkiem, cebulą lub pomidorami. Za każdym razem wychodzi idealnie puszysta.

jajecz.jpg
Fot. Canva/Tatiana Volgutova
Co roku podaję na Wszystkich Świętych. Z 3 składników robię danie na medal, nie ma lepszego
Wlej ocet do gotującego się mleka i wymieszaj. Efekt Cię zachwyci
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy