Co roku podaję na Wszystkich Świętych. Z 3 składników robię danie na medal, nie ma lepszego
Ten obiad jest prosty, a zarazem bajecznie pyszny. Zrobisz go z kiełbasy, cebuli i jabłka. Pieczona kiełbasa w takim wydaniu obłędnie pachnie i każdemu smakuje. Przygotowanie tego dania to po prostu bułka z masłem.
Pieczona kiełbasa, czyli prosto i pysznie
Jeśli zastanawiasz się, jaki obiad ugotować z okazji Wszystkich Świętych, to zerknij na ten przepis. Dzięki prostej recepturze zrobisz wyśmienity obiad jednogarnkowy. Potrzebujesz tylko kiełbasy, cebuli i jabłka. Przydadzą się przyprawy i piekarnik, do którego trafi danie.
Już wkrótce pieczona kiełbasa z piekarnika zachwyci domowników. Z jabłkami, cebulą i tymiankiem wyjdzie, że palce lizać. Na blaszkę możesz też położyć ziemniaki, które będą idealne do tego dania. Poniżej przedstawiamy przepis na pieczoną kiełbasę.
Biedronka podbija Internet. Sieć otworzyła sklep w ogromnej grze komputerowejJak zrobić pieczoną kiełbasę z cebulą i jabłkiem?
Składniki:
- 8 kiełbasek wieprzowych lub drobiowych
- 2 jabłka
- 2 cebule szalotki
- 4 gałązki tymianku
- 8 łyżek oliwy
Przygotowanie dania zacznij od wyłożenia kiełbasek na blaszkę. Jabłka pokrój w ćwiartki, a cebulę na połówki. Dodaj gałązki tymianku i skrop oliwą. Danie piecz w 180 stopniach przez około 45 minut.
Jeśli nie masz świeżego tymianku, użyj suszonego zioła. Do pieczonej kiełbasy pasuje też oregano i majeranek. Danie możesz podać nie tylko z ziemniakami, ale też z kaszą, czy ryżem.
Obiad jednogarnkowy dla każdego
Taki obiad przyrządzisz na jednej blasze. Smakuje wyśmienicie, a kiełbasa wychodzi wyjątkowo soczysta. Świetnie pasują do niej pieczone jabłka i cebula. Takie danie będzie też smakować z pajdą świeżego chleba. Do tego surówka z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone.
Ten prosty i pyszny obiad jednogarnkowy uda się dosłownie każdemu. Do jego przygotowania nie potrzeba szczególnych zdolności kulinarnych. Pisaliśmy o tym, jak upiec wyborny sernik królewski z kakao. Polecaliśmy też przepis na surówkę z marchewki z dodatkiem gruszki.
Źródło: smaki.pl
Zdjęcia: YouTube/Kulinarneprzygody