Wlej ocet do gotującego się mleka i wymieszaj. Efekt Cię zachwyci
Jeżeli uwielbiasz ser, zapomnij o tym gotowym ze sklepu i przygotuj go sama. Z tym przepisem zrobisz go bardzo łatwo i to tylko z trzech składników. Domowy ser nie ma sobie równych, dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak go przyrządzić.
Ser lepszy niż ze sklepu
Ser jest jednym z tych produktów, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jest dobrym źródłem wapnia i cennych witamin, szczególnie jeżeli jest to twaróg. Teraz taki ser możesz przygotować we własnym domu i zaskoczyć domowników.
Smak domowego sera sprawi, że już nigdy nie kupisz gotowego ze sklepu. Proces przygotowania jest bardzo łatwy i wystarczy poświęcić tylko odrobinę cierpliwości i czasu. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, dlatego nie zastanawiaj się, czy warto go przygotować, tylko poznaj przepis i zrób go nawet dzisiaj.
W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewającyZ czego zrobić domowy ser?
Domowy ser jest również znacznie tańszy. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników, a to sprawia, że produkcja sera kosztuje grosze. Jak w wypadku wielu serów, najważniejszym składnikiem jest przede wszystkim mleko i nie inaczej jest i tutaj. Resztę składników poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się umieszczonych tam proporcji, a ser wyjdzie idealny. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Ich misce lecker, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1,5 l mleka
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
Przepis na domowy ser
Do garnka wlej mleko i ustaw go na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp sól. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Wlej ocet i ponownie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.
Kontynuuj gotowanie, aby doszło do oddzielenia serwatki. Sitko wyłóż gazą, a następnie oprzyj je na krawędziach miski. Przecedź zawartość garnka. Ser odciśnij, pozbywając się nadmiaru płynu i zawinięty w gazę schowaj do lodówki. Następnie krój na kawałki i podawaj ze świeżym pieczywem i innymi dodatkami.