Wlej mleko do słoika, wrzuć cebulę i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Czy wiecie, co się stanie, gdy do mleka dodamy cebulę? Powstanie smakołyk, który ze smakiem zjecie na śniadanie lub kolację. Polecamy wyjątkowy przepis z cebulą i mlekiem w roli głównej. Przyda się też tu piekarnik. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni.
Wrzuć cebule do mleka i zrób smakołyk
Cebule i mleko zwykle mamy w swoich kuchniach. Ten pierwszy produkt podsmażamy, siekamy i dodajemy do wielu potraw. Cebula podkręca smak dań i nadaje im wyrazistości. Natomiast mleko też ma wiele kulinarnych zastosowań.
Dodajemy je do porannej kawy, robimy z jego dodatkiem ciasta i dania obiadowe. Jednak, czy zastanawialiście się, co się stanie, gdy cebulę wrzucimy do słoika z mlekiem? Wypróbowałam ten patent i jestem zachwycona. Teraz często przygotowuję ten smakołyk.
Jak zrobić ser z cebuli i mleka?
Składniki:
- 6 litrów mleka
- 3 cebule
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki soli
Mleko wlewamy do słoików, a cebulę kroimy na cząstki. Następnie wrzucamy do blendera. Zblendowaną cebulę przecedzamy przez sitko do miski. Sok z cebuli wlewamy do słoików.
Teraz dosypujemy sól i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut. Po upływie tego czasu mleko przecedzamy przez gazę do miski. Na koniec zawijamy w gazę i wyjmujemy ser do oddzielnej miski.
Ser z mleka i cebuli idealny do kanapek
Teraz musimy chłodzić ser przez dobę. Po tym czasie łupiny z cebuli zalewamy litrem wody i gotujemy 10 minut . Odcedzamy sok i zalewamy nim ser w misce. Odstawiamy na kolejne 12 godzin do schłodzenia.
Po tym czasie ser jest już gotowy do jedzenia. To smaczny i zdrowy dodatek do kanapek i sałatek. Możemy jeść go na śniadanie, kolację lub jako przekąskę. Wypróbujcie ten przepis i zróbcie ser z mleka i cebuli. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ser z mleka i masła. Radziliśmy też jak przyrządzić domowy twaróg.
Źródło: YouTube/@smacznytv