Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.05.2023 15:30

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak

wlewanie jajek do mleka
YouTube/@prosteprzepisyodkatarzyny3793

Masz ochotę na coś pysznego i do tego bardzo zdrowego? Mamy przepis, który zachwyca swą prostotą. Potrzebujesz kilku minut, żeby go przygotować. Składniki na ten przysmak masz pewnie w swojej lodówce. Uzyskasz z nich pyszny domowy twaróg.

Jajka do mleka- co z tego wyjdzie?

Gdy wypróbujemy ten nieskomplikowany przepis z zaledwie kilku prostych składników, uzyskamy domowy twaróg. Potrzebujesz jedynie mleka, jajek, soli i jogurtu. Te podstawowe składniki dadzą pyszny efekt- powstanie domowy twaróg, który będzie smakował całej rodzinie.

Domowy twaróg przygotujesz w kilka minut. Natomiast musisz uzbroić się w cierpliwość. Żeby go zjeść, należy odstawić go na całą noc. Twaróg odcedzamy w dwóch warstwach gazy. Efekt cię zaskoczy. Taki twaróg sprawi, że już nie będziesz miał ochoty na wersję ze sklepu. Zrobisz go we własnej kuchni.

Rączka pokazał jak robi ogórki kiszone. Bez tych liści nie wyjdą smaczne

Jak przygotować domowy twaróg?

Składniki:

  • łyżka soli himalajskiej
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu
  • 2 litry mleka

Mleko wlej do garnka, wstaw na gaz i podgrzewaj. Dosyp do niego sól himalajską, przy podgrzewaniu mieszaj. Do miski wbij 3 jajka, rozmieszaj je i dodaj jogurt. Wymieszaj na jednolitą masę. Zdejmij garnek z mlekiem z gazu, dolej masę jajeczną.

Ponownie wstaw garnek na gaz. Gotuj, aż pojawią się płatki i powstanie z nich twaróg. Teraz weź sitko i odcedź twaróg z garnka przez dwie warstwy gazy. Zostaw na noc w gazie, a następnie ją zdejmij. Możesz pokroić twaróg.

Twaróg- bogactwo witamin i minerałów

Taki domowy twaróg jest pełen wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Zawiera też witaminy A i E. Ten wyrób mleczny jest szczególnie polecany osobom, które nie jedzą mięsa. Pomaga on uzupełnić niedobór witaminy B12 i cynku. Jedzenie twarogu korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Oprócz tego sprawia, że nasze, włosy, skóra i paznokcie lepiej wyglądają. Do tego wspomaga odporność, redukuje zły cholesterol i wzmacnia kości. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Poleca się go kobietom ciężarnym i sportowcom. Pisaliśmy o pomyśle babci Ewy na twaróg. Podawaliśmy też przepis siostry Anastazji na serowiec.

twaróg 

Źródło: YouTube/@prosteprzepisyodkatarzyny3793

Tagi: Nabiał Danie Ser