Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj masło do gorącego mleka. Padniesz z wrażenia, gdy spróbujesz tego specjału
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.07.2023 09:40

Dodaj masło do gorącego mleka. Padniesz z wrażenia, gdy spróbujesz tego specjału

twaróg
YouTube/@Ichmischelecker

Co się stanie, gdy dodamy masło do mleka? Powstanie pyszny twaróg, który będzie zdrowym składnikiem codziennej diety i świetnym dodatkiem do pieczywa. Ten twaróg jest smaczny i wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Wypróbuj ten doskonały przepis na domowy twarożek. 

Twaróg - jedz go na zdrowie

Twaróg jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które bierze udział w wielu naszych procesach życiowych. Ten mleczny produkt bogaty jest w witaminy z grupy B, a także witaminę A i E. Zawiera też sód, fosfor, wapń i potas. Jedzenie twarogu poprawia pracę układu nerwowego, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. 

Twaróg w codziennej diecie to również zdrowa skóra, włosy i paznokcie. Jego spożywanie obniża zły cholesterol i wpływa na powstawania czerwonych krwinek. Dodatkowo poprawia wzrok, chroni przed wirusami, wspomaga koncentracje, zapobiega zmęczeniu i nadciśnieniu. Polecany wyjątkowy przepis ma twaróg domowy.

Zamówił kartacze w słynnym barze. Podsumował je krótko i zwięźle

Jak przygotować aksamitny, domowy twaróg?

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 180 g masła
  • sok z jednej cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Mleko wlej do słoika i wstaw do garnka, który będzie się podgrzewał. Na spód garnka połóż ściereczkę, dopiero na nim słoik z mlekiem. Do garnka wlej wodę. Tak podgrzany słoik wyjmujemy z garnka. Dodajemy masło do słoika i mieszamy.

Mleko z masłem blendujemy i znów wstawiamy do garnka, by podgrzać mleko. Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy do mleka. Podgrzewamy i blendujemy. Słoik zakręcamy i odstawiamy. Twaróg wlewamy na gazę na durszlaku. Zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie twaróg wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól, cukier i blendujemy. Gotowy twaróg przekładamy do miseczki.

Aksamitny twarożek doskonały do pieczywa

Tak przygotowany twaróg będzie wyśmienity dodatkiem do pieczywa. Możemy jeść go z warzywami. Będzie też pysznie smakował z konfiturami. Warto przygotować taki domowy twaróg i włączyć go do swojego jadłospisu.

O jedzeniu powinny szczególnie pamiętać kobiety w ciąży oraz dzieci. To ważny składnik diety, który dostarcza wielu wartości odżywczych. Można z niego przygotowywać kluski, pyzy, farsz do naleśników czy bazę do serników. Pisaliśmy o tym, czy można mrozić twaróg. Podawaliśmy przepis na smażony twaróg. 

twaróg
YouTube/@Ichmischelecker

Źródło: YouTube/@Ichmischelecker