Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy zostaną mi ziemniaki po obiedzie, gotuję z nich te kluski. Są banalnie proste i smakują obłędnie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.10.2023 11:12

Gdy zostaną mi ziemniaki po obiedzie, gotuję z nich te kluski. Są banalnie proste i smakują obłędnie

kluski
YouTube/@swojskiejedzonko

Czy zastanawialiście się, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Ja mam na to dobry patent. Robię z takich ziemniaków smakowite kluski. Są tak proste, że przepis polecam każdemu. Dobrze nadają się na obiad, lub jako dodatek do mięs. W smaku przypominają moje ulubione pierogi.

Ziemniaki po obiedzie, co z nimi zrobić?

Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię marnować jedzenia. Jednak czasem zdarza się, że do obiadu ugotuję za dużo ziemniaków. Co z robić z ziemniakami po obiedzie? Na pewno ich nie wyrzucać. Ja przyrządzam z nich smaczne kluski. 

Są banalnie proste, za to wyjątkowo pyszne. Z przygotowaniem takich klusek poradzi sobie nawet laik w kuchni. Będą doskonałą propozycją na smaczny i tani obiad. Ugotuj je, bo naprawdę smakują obłędnie. Dzięki kilku dodatkom do złudzenia przypominają pierogi ruskie. Listę składników znajdziesz poniżej.

kluski
YouTube/@swojskiejedzonko
Najlepszy biszkopt robię nawet bez piekarnika, zawsze się udaje. Jest wilgotny i bardzo puszysty

Przepis na te kluski jest banalny

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • wędzony boczek
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mielimy też twaróg. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do miski dodajemy jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką. 

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy kluski na desce posypanej mąką, żeby się nie przykleiły. W garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. W tym czasie kroimy drobno cebulę i wędzony boczek. 

Miękkie i pyszne kluski z ziemniaków po obiedzie

Cebulę i boczek podsmażamy na maśle. Do zagotowanej wody wkładamy kluski. Powinny się gotować od wypłynięcia około 3 minut. Gotujemy je nie wszystkie na raz, ale partiami. 

Kluski wyciągamy łyżką cedzakową. Możemy je podawać z cebulką z boczkiem. Takie kluski są wyjątkowo miękkie i smaczne. Mogą być też świetnym dodatkiem do mięs i sosów. Zrobisz je dosłownie w kilka chwil. Pisaliśmy, jak zrobić smaczne kopytka. Radziliśmy, jak zrobić kluski z 2 składników. 

kluski
YouTube/@swojskiejedzonko