Smakosze.pl Przepisy Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Fot. YouTube/ BakeLikeAPro

Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie

31 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Sok z cytryny pełen jest nieoczywistych zastosowań. Poza oczywistą możliwością zrobienia z niego doskonałej i orzeźwiającej lemoniady można go wykorzystać do, chociażby odkamieniania czajnika czy do odświeżenia lodówki.

Niedawno w moje ręce wpadł ciekawy patent na ten składnik i teraz zawsze go stosuje. Wystarczy wlać go do mąki i wymieszać z kilkoma innymi produktami, aby rezultat nie mieścił się w głowie. Niżej zdradzam, o co dokładnie w tym chodzi.

Sok z cytryny w cukiernictwie

Każdy człowiek, który choć trochę liznął tajników cukiernictwa wie, że lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny smakuje wybornie. Nie inaczej jest z ciastem cytrynowym. Równie genialne efekty można uzyskać przy robieniu biszkoptu z pomocą soku.

Aby biszkopt mógł zostać uznany za udany, musi być delikatny i puszysty. Większość przepisów osiąga to za pomocą zwykłego proszku do pieczenia. Kwaśny sok może wspomóc proszek, dzięki czemu każdy biszkopt pięknie wyrośnie.

Biszkopt.jpg
Fot. Canva
Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal

Biszkopt z sokiem cytrynowym

Sok z cytryny w połączeniu z proszkiem do pieczenia działa, jak swojego rodzaju katalizator. Kwaśny odczyn wzmacnia proszek, wydobywając z niego 100% mocy. Jeśli zdecydujesz się pominąć oba te dodatki, upewnij się, że bardzo mocno ubijesz pianę z białek jaj . Inaczej biszkopt może opaść.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Przepis na idealny biszkopt

Rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny i delikatnie ubij. Białka wlej do miski i stopniowo dosypując cukier, ubijaj na sztywną pianę. Następnie wlej do niej żółtka, ostrożnie łącząc je szpatułką.

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wsyp ją do jajecznej pianki, dolej olej i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Smacznego. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału BakeLikeAPro na YouTube.

Biszkopt (1).jpg
Fot. Canva
Przecinam banana na pół, owijam wokół róży. 1 miesiąc i dzieje się magia
Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy