Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Sok z cytryny pełen jest nieoczywistych zastosowań. Poza oczywistą możliwością zrobienia z niego doskonałej i orzeźwiającej lemoniady można go wykorzystać do, chociażby odkamieniania czajnika czy do odświeżenia lodówki.
Niedawno w moje ręce wpadł ciekawy patent na ten składnik i teraz zawsze go stosuje. Wystarczy wlać go do mąki i wymieszać z kilkoma innymi produktami, aby rezultat nie mieścił się w głowie. Niżej zdradzam, o co dokładnie w tym chodzi.
Sok z cytryny w cukiernictwie
Każdy człowiek, który choć trochę liznął tajników cukiernictwa wie, że lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny smakuje wybornie. Nie inaczej jest z ciastem cytrynowym. Równie genialne efekty można uzyskać przy robieniu biszkoptu z pomocą soku.
Aby biszkopt mógł zostać uznany za udany, musi być delikatny i puszysty. Większość przepisów osiąga to za pomocą zwykłego proszku do pieczenia. Kwaśny sok może wspomóc proszek, dzięki czemu każdy biszkopt pięknie wyrośnie.
Biszkopt z sokiem cytrynowym
Sok z cytryny w połączeniu z proszkiem do pieczenia działa, jak swojego rodzaju katalizator. Kwaśny odczyn wzmacnia proszek, wydobywając z niego 100% mocy. Jeśli zdecydujesz się pominąć oba te dodatki, upewnij się, że bardzo mocno ubijesz pianę z białek jaj . Inaczej biszkopt może opaść.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 10 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Przepis na idealny biszkopt
Rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny i delikatnie ubij. Białka wlej do miski i stopniowo dosypując cukier, ubijaj na sztywną pianę. Następnie wlej do niej żółtka, ostrożnie łącząc je szpatułką.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wsyp ją do jajecznej pianki, dolej olej i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Smacznego. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału BakeLikeAPro na YouTube.