Siostra Anastazja przeszła samą siebie. Jej przepis na ciasto z chałwą uwielbia cała Polska
Proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z polewą chałwową pokazała nam siostra Anastazja. Od tego czasu przepis podbił jednak polskie kuchnie. Wypróbowało go tak wiele gospodyń domowych i amatorskich kucharzy z internetu, że możemy mieć pewność, że wychodzi za każdym razem.
Ciasto siostry Anastazji
Nie wiemy, czy – jak twierdzi „Gość Niedzielny”, siostra Anastazja Pustelnik jest pierwszą kucharką Rzeczypospolitej. Jest za to być może najlepszą kucharką wśród zakonnic i najlepszą zakonnicą wśród kucharek. Miłość Polek i Polaków zjednała sobie tradycyjnymi przepisami, które łatwo wcielić w życie w kuchni.
W jej przepisach, których tomy rozeszły się dosłownie w milionach po Polsce, znaleźć można także taki na kokosowe ciasto z chałwową polewą. Ta ostatnia to rzadko spotykany specjał, a zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowywanie go w domowej kuchni. Okazuje się jednak, że to niezwykle prosty do uzyskania dodatek.
Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniejCiasto z chałwą
W przepisie Anastazji zwraca uwagę jeszcze jedna osobliwość. Siostra zaleca do ciasta amoniak piekarniczy. Ten poprzednik powszechnie używanego proszku do pieczenia nie jest dziś prawie używany, ale da się go kupić. W razie problemów z zakupem jeden produkt można zastąpić drugim.
Składniki
- 7 jajek + 4 białka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 50 ml mleka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki amoniaku
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g chałwy
Ciasto kokosowe
Przygotowujemy spód do ciasta. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka 7 jajek, mąkę, proszek do pieczenia i amoniak. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z resztą ciasta, a całoś dzielmy na dwie połowy. Do pierwszej dodajemy kakao.
Następnie sięgamy po masę kokosową. Ubijamy na sztywno pozostałe 4 białka z połową szklanki cukru. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru soku.
Na blachę wykładamy spód kakaowy. Następnie układamy masę kokosową. Wyrównujemy i wykładamy starte jabłka. Posypujemy cynamonem. Na wierzch wylewamy białe ciasto.
Blachę wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie podgrzewamy w rondelku mleko z połową szklanki cukru. Dodajemy pokruszoną chałwę i rozprowadzamy na jednolity płyn. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy nim ciasto.
Wypróbuj też przepisy na ciasto pysznotka i naleśniki ruskie.