Smakosze.pl Przepisy Wlej ten sok do mleka i mocno mieszaj. 15 minut i hit gotowy
Fot. YouTube/Simple Food

Wlej ten sok do mleka i mocno mieszaj. 15 minut i hit gotowy

25 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Połącz mleko z sokiem owocowym i przygotuj domowy ser. Jego smak zachwyci wszystkich domowników i nawet nie spojrzysz już na ten ze sklepu. Wypróbuj przepis, a rodzina aż zapieje z zachwytu.

Ser lepszy niż ze sklep

Sery są nieodłącznym składnikiem naszych jadłospisów. Uwielbiamy ich kremowość, delikatność i niepowtarzalny smak. Jednym z ulubionych i docenionych przez Polaków serem jest twaróg.

Można podać go na wiele sposobów. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem rzodkiewki, szczypioru i przypraw. Podany na śniadanie dostarczy niezbędnej energii i sytości. Od dzisiaj nie musisz kupować tego ze sklepu. Z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, dowiesz się, jak przygotować go własnoręcznie. To niezbyt skomplikowane wystarczy, że masz dłuższą chwilę.

twaróg odecedzanie.jpg
Fot. Canva/SMarina
Zbierał jagody w lesie przez 15 minut. Nie do wiary ile zarobił

Ser z kilku składników

Zaletą tego sera oprócz smaku jest jeszcze coś. Do jego przygotowania potrzebujesz tak naprawdę dwóch składników. Najważniejszym z nich i jest mleko. Może być to kupione ze sklepu, ale zadbaj o to, aby miało największej tłuszczu. Wtedy twaróg wyjdzie wyborny.

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%
  • 1 duża cytryna

Przepis na domowy ser

Mleko wlej do garnka i zagotuj je. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z każdej połówki sok. Wlej go do gotującego się mleka. Mieszaj przez cały czas, do momentu wytrącania się twarogu.

Kiedy całkowicie oddzieli się on od serwatki, wyłącz ogień. Przecedź go przez sito wyłożone gazą. Szczelnie zawiń go w gazę, odciśnij i przechowuj w lodówce. Na drugi dzień ser nadaje się do spożycia. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Simple Food , który znajdziesz na YouTubie. Sprawdź, jak zarobić dodatkowe pieniądze oraz d owiedz się, jak przyrządzić popularny deser za grosze .

twaróg.jpg
Fot. Canva/zlyka2008
Nie wydaję fortuny, a moje gofry wychodzą pyszne. Smakują jak nad morzem
Moja rodzina chwali się tą sałatką do słoika. Ulepszyłem ją 1 dodatkiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy