Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie wydaję fortuny, a moje gofry wychodzą pyszne. Smakują jak nad morzem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.07.2024 17:54

Nie wydaję fortuny, a moje gofry wychodzą pyszne. Smakują jak nad morzem

gofry
Fot. Canva/Penzibear

Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie wydasz fortuny na gofry nad morzem. Sposób na ten popularny i uwielbiany przez wielu Polaków deser jest łatwy, a co najważniejsze niezbyt czasochłonny w przygotowaniu. Wypróbuj przepis, a nieraz będziesz przyrządzać z niego pyszne gofry.

Gofry drogie jak nigdy

W tym roku ceny gofrów osiągnęły zawrotne kwoty. Za ten popularny deser nad morzem należy zapłacić nawet 30 złotych. Jest to kwota, na którą już nie każdy turysta może sobie pozwolić. Szczególnie jeżeli musi zakupić przysmak dla całej rodziny.

Dlatego doskonałą alternatywą jest ten przepis. Z nim zrobisz gofry, które smakiem mogą przebić nawet te z nadmorskich kurortów. Zrób je, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu. Przygotuj się również na to, że poproszą o dokładkę.

smażenie gofrów.jpg
Fot. Canva/happylark
Moja rodzina chwali się tą sałatką do słoika. Ulepszyłem ją 1 dodatkiem

Tylko kilka składników

Domowe gofry można przygotować samemu i to przy niewielkiej ilości produktów. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę. Umieściliśmy na niej niezbędne produkty, więc żadnego z nich nie pomijaj. Wszystkie są tanie i właśnie dzięki temu gofry wyjdą za grosze.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przepis na domowe gofry

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do jednej miski wlej białka, a do drugiej żółtka. Mleko delikatnie podgrzej i wlej je do miski z żółtkami. Dodaj także olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki z pomocą miksera na jednolite ciasto.

Do białek wsyp szczyptę soli i bij je na sztywno. Po minucie wsyp cukier i kontynuuj ubijanie. Pianę dodaj do gładkiego ciasta i wymieszaj całość na jednolitą masę. Na koniec nakładaj ciasto do gofrownicy i smaż je przez 4 minuty. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami w postaci owoców, cukru pudru i czekolady. Sprawdź, jak czyścić czajnik z kamienia oraz poznaj przepis na niezwykły sernik.

go fr.jpg
Fot. Canva/nschatzi