Smakosze.pl Przepisy Wlewam ciasto do foremki i upycham biszkopty. Ten deser mógłbym jeść non stop
fot. youtube.com/dolciveloci89

Wlewam ciasto do foremki i upycham biszkopty. Ten deser mógłbym jeść non stop

5 maja 2024

Ten deser to wariacja na temat ciast bez pieczenia. Wyróżnia go wyraźnie cytrynowy smak pochodzący ze świeżych owoców. To doskonała, niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska dająca orzeźwienie, którego czasem tak potrzeba w upalne dni.

Cytrynowe ciasto bez pieczenia

Takie desery lubimy najbardziej. Do ich przygotowania potrzebny jest rondelek i dosłownie kilka minut w kuchni. Później wystarczy przestudzić masę, odczekać kilka godzin , kiedy budyniowe ciasto zsiada się w lodówce, a następnie przełożyć na talerz.

Przygotowując taki deser trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy. Po pierwsze, to ciasto bez pieczenia zawiera jajka . Ze względu na możliwe zakażenia, wybierajmy więc te z zaufanego źródła. Nie zawsze to, co „wiejskie” i „z bazarku” musi być lepsze od sklepowego.

herbatniki do ciasta
fot. youtube.com/dolciveloci89
Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Rodzina co tydzień prosi o tę zapiekankę

Ciasto bez pieczenia z cytryną

Druga uwaga dotyczy często występujących alergenów . Dotyczy to na przykład orzechów , którymi udekorowane jest podobne ciasto na kanale Dolci Veloci 89. To stamtąd pochodzą ilustracje do tego przepisu .

Składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów typu kocie języczki
  • ½ l mleka
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka masła

Prosty przepis na deser cytrynowy

Cytryny dokładnie myjemy. Jedną z nich ocieramy ze skórki, a następnie wyciskamy z niej sok i przecedzamy przez sitko. Drugą kroimy w cienkie plasterki.

Biszkopty kroimy na kawałki mniejsze niż wysokość foremki, w której będziemy przygotowywać ciasto. Foremkę wykładamy folią kuchenną, a na spód kładziemy plasterki cytryny – będą później dekoracją wierzchu ciasta bez pieczenia.

W rondelku mieszamy jajko, cukier i sok z cytryny . Dodajemy skrobię i wyrabiamy rózgą na jednolitą masę. Podgrzewając, powoli dodajemy mleko i cały czas mieszamy rózgą. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z ognia i lekko studzimy.

Masę przelewamy do foremki, a w środek wciskamy pokrojone biszkopty. Ciasto wyrównujemy tak, by biszkoptów nie było widać. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzeni a.

Deser w temperaturze pokojowej wstawiamy do lodówki i pozwalamy mu poleżeć przez kilka godzin. Następnie, odwracając foremkę, przekładamy go na talerzyk i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na sernik pod kruszonką i ciasteczka ze świeżej mięty .

gotowe ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/dolciveloci89
Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Z tym przepisem zrobisz najlepszy sernik. Zawsze się udaje, nie opada i jest cudownie puszysty
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy