Z tym przepisem zrobisz najlepszy sernik. Zawsze się udaje, nie opada i jest cudownie puszysty
Jest mnóstwo serników w naszej tradycji kulinarnej. Ten pieczony na kruchym spodzie i pod kruszoną należy to najpopularniejszych. Jest to jednak jedno z tych ciast, które nie zawsze się udają. Dlatego warto mieć wypróbowany przepis. Oto jeden z nich.
Sernik z kruszonką
Sernik z twarogu z wiaderka powinien być lekki i puszysty, w czym można pomóc dodając np. – jak w ty przepisie – jogurt naturalny. Lekkości dodaje też osobno ubita na sztywno piana z białek. Za smak odpowiada zaś dodatek aromatu waniliowego.
Taki sernik upieczony na złocisty kolor z pewnością wyjdzie z piekarnika okazały. Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. W sprzedaży są twarogi sernikowe, które nie wymagają dodania masła. Nasz przepis zakłada typowy ser z wiaderka.
Żadna herbata. Sok z tej rośliny ma jeszcze lepsze działanie, wzmacnia włosy i skóręPrzepis na sernik
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Sikorka Gotuje, gdzie sernik przedstawiony jest w wersji o kokosowym posmaku. Wystarczy dodać do wierzchu kruchego ciasta i do piany z białek po 2 łyżki wiórków kokosowych.
Składniki na spód sernika
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 kostka (200 g) masła
Składniki masy serowej
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 6 jajek
- 5 ml ekstraktu waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Pieczemy idealny sernik
Składniki kruszonki wyrabiamy na jednolite ciasto. Jeśli wyrabiamy je robotem, wystarczy że będzie połączone, ale niekoniecznie w jednym kawałku. Dwie trzecie ciasta wykładamy na dno formy wyściełanej papierem do pieczenia i ugniatamy lub wałkujemy spód ciasta. Pozostałą część ciasta zagniatamy (dodając wiórki kokosowe, jeśli chcemy ich użyć), owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki.
Jajka na masę serową dzielimy na białka i żółtka. Wszystkie składniki masy prócz białek, masła i połowy cukru mieszamy, aż połączą się składniki. Powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szklanką cukru na puszystą pianę (tu znów można dodać wiórki kokosowe). Kiedy obie masy są dobrze wyrobione, łączymy je i delikatnie mieszamy.
Ciasto serowe wylewamy na kruchy spód i wyrównujemy, by dobrze rozeszło się w formie. Na wierzch ciasta ścieramy pozostałą część kruszonki na tarce o grubych okach. Warstwę kruszonki wyrównujemy, by dokładnie pokryła całe ciasto. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż sernik będzie po wierzchu złocisty.
Wypróbuj też przepisy na jajecznicę ze śmietaną i panierowanego kurczaka według Tomasza Strzelczyka.