Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.
Rolady z ciasta francuskiego
Czasem wydaje się wprost niewiarygodne, że w takim tempie i z tak prostych składników da się wyczarować tak niezwykłe przekąski. Ale takie właśnie jest ciasto francuskie – cichy bohater setek przepisów i prawdziwy lifehack naszych kuchni. Najdłuższą czynnością przy wykonywaniu tego przepisu jest chyba nagrzanie piekarnika!
Ruloniki z ciasta francuskiego z zapieczonym serem są ratunkiem, kiedy wieczór nieoczekiwanie zmienia się w imprezę i trzeba przygotować szybką przekąskę. Jednak stopiony w piekarniku ser to, może i grzeszna, ale przyjemność sama w sobie. Dlatego warto choć raz wypróbować tego typu prostą przekąskę z ciasta francuskiego by przekonać się, jakie efekty można osiągnąć tak prostymi środkami.
Z tym przepisem zrobisz najlepszy sernik. Zawsze się udaje, nie opada i jest cudownie puszystyPrzepis na ciasto francuskie z serem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepisy na ciasto francuskie, gdzie roladki są nie tylko wypełnione serem, lecz także posypane nim. Warto pamiętać o takiej możliwości podobnie jak i o tym, że w tego typu roladkach świetnym uzupełnieniem jest pokrojony na kawałki plasterek wędzonego boczku.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 150 g sera
- 1 jajko
Ciasto francuskie i ser
Ciasto francuskie rozpościeramy na blacie. Żółtko rozmącamy w miseczce i pędzelkiem rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.
Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Najlepiej wybrać ser o wyrazistym smaku, można też łączyć różne gatunki twardych serów i używać resztek z lodówki. Startym serem posypujemy całe ciasto, zostawiając tylko 2-3-centymetrowy pasek na od strony górnego brzegu.
Ciasto posypane serem kroimy na paski o szerokości 5-6 centymetrów. Najłatwiej zrobić to radełkiem do pizzy. Wykrojone paski zawijamy w ruloniki, używając wolnego paska ciasta do zaklejenia ich. Ruloniki smarujemy rozmąconym białkiem jaja. Można dodatkowo posypać je startym serem. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy roladki na ciepło, póki ser jest rozpuszczony.
Wypróbuj też przepisy na rosół z kurdybankiem i botwinkę na zakwasie.