Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Rodzina co tydzień prosi o tę zapiekankę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.05.2024 10:40

Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Rodzina co tydzień prosi o tę zapiekankę

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/rezept_hub

Co dziś zrobić na obiad? Najlepiej coś sycącego. Na drzewie genealogicznym włoskich potraw ta zapiekanka znajduje się gdzieś między klasycznym spaghetti bolognese a lazanią. Jest niezwykle prosta i szybka, a przede wszystkim pożywna i pyszna dzięki połączeniu niezwykłych walorów makaronu z sosem z zapiekanką pod beszamelem.

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanki to przede wszystkim świetny sposób na danie jednogarnkowe wykorzystujące zapasy z lodówki. Są jednak czymś znacznie więcej. Warto od czasu do czasu sięgnąć po nie jako po prostu ciekawą formę pełnowartościowego obiadu.

W przedstawionej tu wersji zapiekanka jest wyraźnie inspirowana polską interpretacją spaghetti z mięsem mielonym. Nie jest jednak tak bardzo bogata w sos pomidorowy. Wielu amatorów jedzenia będzie za to uradowanych z obecności beszamelu i znacznie większej roli startego sera w posiłku.

smażenie mięsa
fot. youtube.com/rezept_hub
Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Obiad inspirowany lazanią

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Rezept hub. Mięso mielone w ich interpretacji jest pomidorowe wyłącznie dzięki świeżym pomidorom. To dobre rozwiązanie głównie w sezonie, kiedy warzywa są dość tanie i mocno aromatyczne, dlatego warto posiłkować się czasem odrobiną przecieru.

Składniki

  • 300 g drobnego makaronu
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 30 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
  • 150 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Zapiekanka obiadowa

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem i przekładamy do niego połowę ugotowanego makaronu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zacznie mięknąć i stanie się szklista, dodajemy przeciśnięty na prasce lub posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę i na patelnię wrzucamy mielone mięso. Pozwalamy mu smażyć się przez chwilę.

W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i pomidory. Wrzucamy je na patelnię, dusimy i podlewamy odrobiną wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Można też dodać wybrane przyprawy.

Mięso mielone wykładamy na warstwę makaronu, a następnie przykrywamy je pozostałą jego porcją. Na czystej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie się pienić, dodajemy mąkę i mieszamy zasmażkę. Do rumianej zasmażki dodajemy mleko i wyrabiamy jednolitą masę do zagotowania, przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tak przygotowanym sosem zalewamy makaron i dokładnie posypujemy parmezanem. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na zupę z botwinki z zakwasem i rosół z kurdybankiem.

mięso mielone
fot. youtube.com/rezept_hub