Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Rodzina co tydzień prosi o tę zapiekankę
Co dziś zrobić na obiad? Najlepiej coś sycącego. Na drzewie genealogicznym włoskich potraw ta zapiekanka znajduje się gdzieś między klasycznym spaghetti bolognese a lazanią. Jest niezwykle prosta i szybka, a przede wszystkim pożywna i pyszna dzięki połączeniu niezwykłych walorów makaronu z sosem z zapiekanką pod beszamelem.
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanki to przede wszystkim świetny sposób na danie jednogarnkowe wykorzystujące zapasy z lodówki. Są jednak czymś znacznie więcej. Warto od czasu do czasu sięgnąć po nie jako po prostu ciekawą formę pełnowartościowego obiadu.
W przedstawionej tu wersji zapiekanka jest wyraźnie inspirowana polską interpretacją spaghetti z mięsem mielonym. Nie jest jednak tak bardzo bogata w sos pomidorowy. Wielu amatorów jedzenia będzie za to uradowanych z obecności beszamelu i znacznie większej roli startego sera w posiłku.
Wysyp ser na ciasto francuskie, natnij i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medalObiad inspirowany lazanią
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Rezept hub. Mięso mielone w ich interpretacji jest pomidorowe wyłącznie dzięki świeżym pomidorom. To dobre rozwiązanie głównie w sezonie, kiedy warzywa są dość tanie i mocno aromatyczne, dlatego warto posiłkować się czasem odrobiną przecieru.
Składniki
- 300 g drobnego makaronu
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 30 g mąki
- 400 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
- 150 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Zapiekanka obiadowa
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem i przekładamy do niego połowę ugotowanego makaronu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zacznie mięknąć i stanie się szklista, dodajemy przeciśnięty na prasce lub posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę i na patelnię wrzucamy mielone mięso. Pozwalamy mu smażyć się przez chwilę.
W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i pomidory. Wrzucamy je na patelnię, dusimy i podlewamy odrobiną wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Można też dodać wybrane przyprawy.
Mięso mielone wykładamy na warstwę makaronu, a następnie przykrywamy je pozostałą jego porcją. Na czystej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie się pienić, dodajemy mąkę i mieszamy zasmażkę. Do rumianej zasmażki dodajemy mleko i wyrabiamy jednolitą masę do zagotowania, przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tak przygotowanym sosem zalewamy makaron i dokładnie posypujemy parmezanem. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na zupę z botwinki z zakwasem i rosół z kurdybankiem.