Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak
Ziemniaki często gotujemy na obiad. Warto pamiętać jednak, by podczas gotowania dodać pewien składnik. Dzięki niemu ziemniaki nie ściemnieją i będą smakować lepiej niż zwykle.
Ziemniaki ugotuj inaczej
Ziemniaki są smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Smakują z mięsami, sosami i kotletami. Robimy z nich placki ziemniaczane i lubiane kluski. Jednak, co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały podczas gotowania ? Wystarczy postawić na jeden składnik. Być może masz go nawet w swojej kuchni.
Dzięki temu dodatkowi ziemniaki zyskają jaśniejszy kolor, ale też lepszy smak. Pamiętaj, że ziemniaki nie są kaloryczne, ale to dodatki decydują o ich kaloryczności . Tłuszcze, skwarki i sosy sprawiają, że ziemniaki stają się tuczące. W tych warzywach znajdziesz też dużo witaminy A, B, D, K i E.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały i były smaczniejsze?
Ziemniaki są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy je umyć, obrać i ugotować. Już wkrótce trafiają na nasz talerz jako dodatek do dań obiadowych. Jednak warto wiedzieć, że podczas gotowania tych warzyw warto dodać sok z cytryny.
Wystarczy wlać zaledwie pół łyżeczki do gotującej się wody z ziemniakami. Dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją i będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że bulwy będą dłużej świeże. Ich smak podkreśli też liść laurowy, czy ząbek czosnku.
Jak długo gotować ziemniaki?
Tu zdania mogą być podzielone. Pamiętaj o tym, żeby ziemniaki całkowicie były przykryte wodą. Do wody dodaj sól, a warzywa gotuj do miękkości. Podczas gotowania należy dodać pół łyżeczki soku z cytryny, by ziemniaki nie ściemniały i były smaczne. Gdy minie 20 minut, sprawdź widelcem, czy są już miękkie.
Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i lekko ostudź. Warto posypać je posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem . Z takimi dodatkami będą smaczne i jeszcze bardziej wartościowe. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kotlety po czesku od Jakuba Kuronia. Podawaliśmy też prosty i pyszny sposób na ciasto z kiwi.
Źródło: pysznosci.pl, akademiasmaku.pl