Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę
Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni.
Kotlety po czesku czarują smakiem
Lubisz kotlety schabowe i mielone? To pora poznać przepis Jakuba Kuronia na kotlety po czesku. Niby zwykłe sznycle drobiowe, ale w panierce, które decyduje o ich znakomitym smaku. Jednak nie ma w niej ani odrobiny bułki tartej. Za to panierka przyrządzona jest z tartych ziemniaków i musztardy.
Pomysł jest pyszny i warto wypróbowania. Kotlety wychodzą tak soczyste, mięciutkie i pełne smaku, że trzeba ich po prostu spróbować. Ten przepis od Jakuba Kuronia zapewni ci pyszny efekt. Wyborne kotlety będą w sam raz na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz przepis na to wyśmienite danie obiadowe.
Henia robi najlepszy sernik z wiaderka. Takiego nie ma w cukierniachJak zrobić kotlety po czesku?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub z indyka
- 2 starte ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 75 ml mleka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów zacznij od przekrojenie wzdłuż filetów i rozbicia ich na dość cienkie kotlety. Mięso oprósz solą i pieprzem. Teraz przygotuj panierkę, a właściwie ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
Wbij do nich jajko, dodaj musztardę i mleko. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Każdy kotlet zanurz w cieście i smaż na gorącym oleju. Mięso powinno mieć złot kolor.
Kotlety po czesku najlepsze na obiad
Kotlety po czesku smakują wybornie i są wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Panierka z ziemniaków i musztardy nadaje im wyrazistości i sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po przepis Jakuba Kuronia na to pyszne danie.
Gwarantuję, że polubi je cała rodzina. Mali i duże smakosze zjedzą te kotlety z przyjemnością. Będą smakować z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić puszyste racuchy. Podawaliśmy też przepis na podlaskie ciasto Marcinek.
Źródło: haps.pl