Smakosze.pl Porady Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni
smażona ryba

Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni

24 grudnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Wigilia nie obejdzie się bez ryby. Zazwyczaj smażymy ją lub pieczemy. Smak dań jest obłędny, ale w naszej kuchni pojawia się problem. Jak usunąć zapach ryb? Śpieszymy z szybkim i skutecznym patentem.

Jak usunąć zapach ryb z kuchni?

Zapach ryby usuniesz raz dwa. Po pierwsze zadbaj o dobrą wentylację, a po drugie przygotuj ekspresową miksturę, która w mig usunie niezbyt przyjemny zapach . To nie koniec dobrych wiadomości.  Dzięki mieszance - w domu uniesie się przyjemny korzenno- cytrusowy zapach świąt!

Do jej wykonania niezbędny będzie:  garnek z wodą, korzenne przyprawy oraz cytrusy np. mandarynki lub pomarańcze. Większość z nas ma je pod ręką.

płaty sandacza
fot. Canva
Przy nim makowiec i sernik uciekają w podskokakch. To ciasto zrobi furorę, każdy będzie chciał kawałek

Tak usuniesz zapach ryby

Ryby to dla wielu największy wigilijny przysmak. Niestety ich obróbka termiczna wiąże się z uciążliwym zapachem. Ciężko się go pozbyć, co spędza sen z powiek wielu osób. Aby szybko i skutecznie zniwelować ten zapach polecamy pamiętać o dwóch krokach.

Pierwszy z nich to otworzenie okna jeszcze przed przyrządzaniem ryby i włączenie okapu na najwyższą moc. Warto również zamknąć drzwi do kuchni (jeśli jest taka możliwość). Drugi krok to mikstura, na którą przepis znajdziecie poniżej .

Włóż do garnka i zagotuj. Zapomnisz o zapachu ryby

Wlej do garnka dwie szklanki wody, dodaj pokrojonego w plastry cytrusa (mandarynkę, pomarańczę lub cytrynę). Pamiętaj, żeby nie obierać ich ze skórek.  Dorzuć kilka korzennych przypraw np. goździków, gwiazdkę anyżu lub laskę cynamonu (może być też w formie proszku). Gotuj miksturę na większym ogniu. Korzenno - cytrusowa para będzie unosić się w kuchni i zniweluje zapach ryby. Za to dostaniemy cudowny świąteczny aromat.

Na naszej stronie znajdziemy więcej świątecznych tricków np. jak wykorzystać owoce z kompotu z suszu oraz jak gotować mrożone pierogi .

Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda
Do tej godziny otwarte są sklepy w Wigilię. Później nie zrobisz już zakupów tego dnia
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy