Przenigdy nie wyrzucaj owoców z kompotu z suszu. Wykorzystasz je w niezwykły sposób
Wigilia tuż tuż, a to oznacza, że na nasze stoły trafi kompot z suszu. Pyszny i aromatyczny wigilijny napój szybko zniknie z dzbanka. Zostaną tylko owoce z kompotu z suszu. Podpowiadamy, co można z nimi zrobić w kuchni.
Kompot z suszu, czyli co dalej z owocami?
Kompot z suszu pijemy raz do roku. W Wigilię smakuje wyjątkowo i pasuje do innych świątecznych potraw. Ten znakomity kompot gotujemy z jabłek, śliwek i gruszek. Niekiedy dodajemy też suszone morele, plastry pomarańczy, korę cynamonu i inne przyprawy.
Smak kompotu suszu jest nieco korzenny i przydymiony. Owoce z kompotu też warto jeść, bo są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Wzmacniają odporność i wspomagają pracę układu nerwowego. Jednak czasem wypijamy sam kompot, a owoce zostają. Co z nimi potem zrobić?
Okrasa piecze ją w kapuście i podaje na Wigilię. Ta słodkowodna ryba jest lepsza od karpiaPomysł na wykorzystanie owoców z kompotu z suszu
Szkoda wyrzucać owoce z kompotu z suszu do kosza na śmieci. Są smaczne, zdrowe i wartościowe. Dlatego warto je wykorzystać w kuchni. Można z nich zrobić inne dania. Takie owoce będą jak znalazł do owsianki na śniadanie. Trzeba je tylko zmiksować i podawać nawet z goframi.
Sprawdzą się jako składnik słodkiego farszu do pierogów. Na to trochę śmietany lub cukier puder i znakomite danie jest gotowe. Oprócz tego owoce z kompotu z suszu można dodać do konfitur i dżemów. Takie domowe przetwory będą doskonale smakować z naleśnikami, czy racuchami.
Nie marnuj owoców z kompotu z suszu
Owoce z kompotu z suszu warto też wykorzystać podczas pieczenia ciasta. Pasują one do ciasta drożdżowego i bezy. Jednak przed ich użyciem, trzeba porządnie je odcisnąć z nadmiaru soku. Dopiero tak przygotowane można dodać do wypieków.
Owoce przydadzą się też do zrobienia kisielu lub galaretki. W takiej formie będą idealne na poobiedni deser. Owoce z kompotu można też zamrozić i wykorzystać je w ciągu 3 miesięcy. Pisaliśmy, jak upiec sernik Izaura na święta. Podpowiadaliśmy, jak rozpoznać, czy osełka jest masłem.
Źródło: beszamel.se.pl