Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przy nim makowiec i sernik uciekają w podskokakch. To ciasto zrobi furorę, każdy będzie chciał kawałek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.12.2024 08:58

Przy nim makowiec i sernik uciekają w podskokakch. To ciasto zrobi furorę, każdy będzie chciał kawałek

ciasto z makowcem
fot. youtube.com/bombowakuchnia

Znacie seromakowiec (zwany też czasem sernikomakowcem)? To ciasto można nazwać jego wersją z sernikiem na zimno. Prezentuje się niezwykle okazale. A za efekt – zarówno wizualny, jak i smakowy – odpowiada zestawienie zwartej masy śmietankowej z puszystym makowcem.

Makowiec z masą na zimno

Dowcip z ciastami różnego rodzaju polega na tym, że każde z nich ma kilka możliwych obliczy. Sernikomakowiec jest połączeniem sernika i makowca – to wiemy. Jednak makowiec może być przygotowany z masy makowej albo być „pieguskiem”, czyli ciastem biszkoptowym z dodatkiem maku (tak jest w tym przypadku).

Podobnie sernik. Zazwyczaj wypiekamy go z masy serowej z wiaderka. Pojęcie to rozciągamy jednak na różnego rodzaju ciasta, które tężeją w lodówce, zamiast w piekarniku – i znów, tak jest w tym przypadku. Najważniejszy jest jednak efekt, a ten jest bardzo ciekawy głównie ze względu na kontrast faktur. Dlatego ciasto takie będzie doskonale wyglądać na stole w święta.

masa z galaretką

Do tej godziny otwarte są sklepy w Wigilię. Później nie zrobisz już zakupów tego dnia

Makowiec częściowo bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Bombowa kuchnia. Zaproponowany jest tam ciekawy sposób na wykończenie ciasta. Z biszkoptowego spodu można zdrapać przypieczoną skórkę, rozdrobnić ją i posypać po wierzchu masy brzoskwiniowej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maku
  • 2 opakowania galaretki (np. cytrynowej)
  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 1 puszka brzoskwiń z zalewy

Ciasto makowo-kremowe

Mąkę i cukier dzielimy na pół. 8 jajek rozdzielamy na białka i żółtka. 2 pozostałe jajka razem z żółtkami ubijamy na jasną, lśniącą masę, dodając porcjami ½ szklanki cukru. Do masy przesiewamy ½ szklanki mąki z łyżeczką proszku do pieczenia. Mieszamy łopatką z masą jajeczną i wylewamy do otwieranej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blat wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, wyjmujemy i studzimy.

Do miseczki nalewamy ½ l gorącej wody i rozpuszczamy w galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy warstwę z makiem.

Pozostałe osiem białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dosypując powoli drugą połowę szklanki cukru. Pianę mieszamy z makiem. Przesiewamy drugą połowę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i łączymy w ciasto. To wylewamy do formy i wypiekamy podobnie jak pierwsze ciasto, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Na dnie formy układamy z powrotem pierwszy spód z ciasta. Zdrapujemy z niego skórkę na posypkę z wierzchu. W międzyczasie przygotowujemy masę z brzoskwiniami, które odsączamy z zalewy i kroimy w drobne kawałki.

Do miski wlewamy zimną śmietanę i ubijamy robotem. Kiedy zaczyna gęstnieć, wolnym strumieniem dodajemy ostudzoną galaretkę. Miksujemy, aż się połączą. Kiedy piana jest gęsta, dodajemy brzoskwinie i mieszamy.

Połowę masy wykładamy na spód umieszczony w formie. Rozsmarowujemy, przykrywamy warstwą makową i lekko dociskamy. Na wierzch wykładamy drugą połowę masy z brzoskwiniami i wyrównujemy warstwę. Posypujemy okruszkami biszkoptu lub dekorujemy wedle uznania i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na świąteczną chałwę i najlepsze naleśniki na krokiety.

masa śmietankowa