Smakosze.pl Porady Włóż liście laurowe do lodówki. Zapomnisz o irytującym problemie
Fot. Canva

Włóż liście laurowe do lodówki. Zapomnisz o irytującym problemie

6 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Liście laurowe wykorzystasz nie tylko do przyprawiania dań. Przyprawa ma całe spektrum zastosowań i dzięki niej rozwiążesz jeden z popularnych kuchennych problemów. Poznaj patent, a będziesz stosować go za każdym razem.

Lodówka kontra zapachy

Lodówka jest niezastąpionym wyposażeniem naszych kuchni . Dzięki niej zachowujemy smak i świeżość żywności. Niestety, pomimo tych plusów są również minusy. W lodówce kumulują się zapachy, a po ich pomieszaniu może dojść do tego, że z urządzenia zacznie wydobywać się nieprzyjemny zapach.

Oczywiście można rozwiązać ten problem poprzez zakup pochłaniacza powietrza, ale istnieje tańszy domowy sposób. Polega na wykorzystaniu do tego liście laurowych. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

liście.jpg
Fot. Canva
Poszła po bułki do Biedronki. Nagle zobaczyła, co robi seniorka i zamarła, to już przegięcie

Liście laurowe – właściwości

Liście laurowe to przyprawa, którą warto dodać nie tylko do zupy lub sosu. Ich aromat oraz właściwość pochłaniania zapachów warto wykorzystać w lodówce. Wystarcza nawet niewielka ilość przyprawy, aby osiągnąć zamierzony efekt. Poznaj pozostałe wskazówki dotyczące zastosowania przyprawy, a problem rozwiążesz raz-dwa.

Dalsza część tekstu pod filmem.

lodów.jpg
Fot. Canva/YinYang

Liście laurowe w lodówce, czyli doskonały patent

Zanim włożysz liście laurowe do lodówki, należy wybrać odpowiednie miejsce. Najlepszym miejscem są do tego półki oraz szuflady lodówki. Ułóż dwa liście laurowe na niewielkim talerzyku i postaw go we wskazanych miejscach. Po dłuższej chwili przyprawa powinna odświeżyć zapach lodówki.

Pamiętaj także, aby regularnie wymieniać liście na nowe. Najlepiej robić to, co dwa dni, a już zawsze zapach w lodówce będzie miał przyjemną, neutralną woń.

Do zneutralizowania zapachu warto wykorzystać także skórkę z cytryny, sodą oczyszczoną lub kawę. Dobrym nawykiem jest także regularne mycie wnętrza urządzenia i przeglądanie przechowywanej żywności, która jest narażona na zepsucie.

czyszczenie.jpg
Fot. Canva
Zrobiłem na obiad krokiety z przepisu koleżanki. Farsz zaskoczył całą rodzinę
Zawiń folię w foremki i włóż kurczaka. Za ten przepis należy się order
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy