Wlej do smażonych pieczarek. Wystarczy odrobina, a będą smakować jak grzyby z lasu
Skończyły ci się zapasy grzybów zebranych jesienią? To żaden problem. Pieczarki, które bez problemu można kupić w każdym sklepie, mogą smakować bardzo podobnie. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek, a przede wszystkim w użytych przyprawach. Poznaj sposób, a być może coroczne grzybobranie stanie się zbędną aktywnością.
Pieczarki niczym grzyby
Z biologicznego punktu widzenia pieczarki są rodzajem grzybów, należących do rodziny pieczarkowatych. Mimo podobieństw, ich smak kolosalnie różni się od leśnych grzybów. Zdaniem niektórych pieczarki ze sklepu w ogóle nie mogą równać się do grzybów. W takim stwierdzeniu istnieje doza prawdy, ale z drugiej strony okazuje się, że pieczarki mogą świetnie te grzyby naśladować.
Jak to możliwe? Istnieje bowiem sposób na przygotowanie pieczarek w taki sposób, że odróżnić je od grzybów może tylko prawdziwy koneser. Metoda jest godna polecenia szczególnie dla tych, którzy grzybów nie zbierają lub którym skończyły się już zbiory.
Wpadka na otwarciu nowego kebaba Filipa Chajzera. Tego nikt się nie spodziewałSmak dzięki przyprawom
Pieczarki mogą smakować jak grzyby, jeżeli podczas smażenia będą przyprawione odpowiednimi składnikami. W tym wypadku najważniejsze są zioła. Pieczarki świetnie komponują się z tymiankiem, rozmarynem, szałwią i estragonem. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością, bo przyprawy mogą przyćmić smak całości.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pod koniec smażenia warto dolać także odrobinę białego lub czerwonego wina. Do tego świetnie sprawdzają się lekkie, owocowe i wytrawne wina. Dzięki temu dodatkowi najmniejsze kawałki pieczarek ulegają rozpuszczeniu i tworzą karmelowy posmak.
Tego składnika nie może zabraknąć
Oprócz ziół i wina, pieczarki warto polać sosem sojowym. Składnik, kojarzony głównie z kuchnią azjatycką, nada im nie tylko smaku, ale też koloru.
Należy jednak pamiętać, że sos sojowy można wlać do smażonych pieczarek dopiero wtedy, kiedy odparuje wino. Po dodaniu składnika całość należy dokładnie i energicznie wymieszać, a grzyby pokryje, doskonała w smaku, glazura.
W przypadku sosu sojowego jest podobnie jak w wypadku ziół i nie należy przesadzić z jego ilością. Na 250 gramów pieczarek wystarczą dwie łyżki ciemnego sosu sojowego. Dodaj te składniki podczas smażenia, a pieczarki będą smakowały niczym leśne grzyby.
Sprawdź także, co wydarzyło się podczas otwarcia kebaba Filipa Chajzera oraz wypróbuj przepis na zupę.