Smakosze.pl Porady Włóż namoczone wióry i zamknij pokrywę. Na grillu przygotujesz wspaniałą rybę
Canva / rudigobbo

Włóż namoczone wióry i zamknij pokrywę. Na grillu przygotujesz wspaniałą rybę

29 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy dla wszystkich smakoszy wspaniałą wiadomość. Na swoim własnych grillu możecie przygotować przepyszną, wędzoną rybę. Aby tego dokonać, konieczne jest nabycie specjalnych drewienek dedykowanych do wędzenia. Jak przygotować do tej czynności samą rybę, podpowiadamy w poniższym tekście.

Wędzona ryba z grilla będzie prawdziwym przysmakiem

Wydzielanie się dymu podczas używania grilla jest zupełnie naturalnym zjawiskiem. Czemu więc nie wykorzystać go do uzyskania wędzarniczego aromatu? Oczyść rybę, namocz ją w solance i połóż na ruszcie, pod którym tlą się specjalne drewienka. Cała procedura jest niezwykle prosta.

Wyjawiła, co kazali jej robić z parówkami w sklepie mięsnym. Haniebna praktyka woła o pomstę do nieba

Wędzenie ryby na grillu jest prostsze, niż myślisz

Do wędzenia ryby na grillu możesz wybrać dowolny rodzaj urządzenia . Sprawdzi się zarówno gazowy, jak i ten, do którego używamy węgla czy brykietu . Cały sekret wędzenia tkwi w użyciu specjalnego rodzaju drewna.

Jakie drewno jest najlepsze do wędzenia ryb na grillu ? Świetnie sprawdzą się zrębki z gruszy, jabłoni, czereśni, olchy czy buku . Pamiętać jednak należy, że nie mogą one zawierać zawierać żywicy, ani być wcześniej impregnowane . Najlepiej kupić specjalny produkt w wyspecjalizowanych sklepach internetowych .

Drewienka do wędzenia ryby na grillu wymagają wcześniejszego namoczenia . Przed użyciem powinny spędzić w wodzie ok. 30 minut . Dzięki temu będą powoli się tlić i uwalniać swój aromat, zamiast momentalnie się spalić . Fragmenty drewna rozkładamy między brykietem, wkładamy do specjalnego pojemnika lub układamy na aluminiowej tacce, przykrywamy folią i robimy w niej otworki, by dym mógł swobodnie się wydobywać na zewnątrz .

Grill węglowy rozpal na ok. 30 minut przez planowanym wędzeniem ryby . W tym celu użyj ok. 30 brykietów. Kiedy będą już rozżarzone przesuń je na jedną stronę . Na koniec na węgielkach połóż kilka namoczonych kawałków drewienek, które w późniejszych etapach wędzenia będziesz w miarę potrzeby uzupełniać .

Jeśli do wędzenia używasz grilla gazowego, rozgrzej go do 150 stopni C . W przypadku urządzeń dwupalnikowych, uruchom tylko jeden z nich . Drewienka ułożone w pojemniku lub aluminiowej tacce umieść nad wyłączonym źródłem ciepła .

Jak przygotować rybę do wędzenia na grillu?

Zacznijmy od tego, że nie każda ryba nadaje się do wędzenia . Należy wybierać gatunki o ciemniejszym mięsie z większą zawartością tłuszczu . Za chude mięso zbytnio wysuszy się podczas wędzenia i będzie zwyczajnie niesmaczne . Ryby zawsze wędzimy ze skórą (ale bez wnętrzności, łusek, oczu i skrzeli), którą usuwamy dopiero bezpośrednio przez konsumpcją.

Duże gatunki ryb, takie jak chociażby łosoś najlepiej podzielić na mniejsze kawałki . Następnie przyprawiamy je ulubionymi, suchymi przyprawami, których podstawę stanowi sól i pieprz . Natarte mięso odstawiamy do chłodzenia na 12 godzin .

Mniejsze ryby możemy z powodzeniem wędzić w całości . Przed położeniem na grilla powinny one spędzić ok. 6-12 godzin w lodówce, zanurzone w solance . Przyrządzamy ją z dodatkiem cukru, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego .

Przygotowane wcześniej ryby układamy na rozpalonym grillu skórą do dołu . Ich powierzchnię smarujemy oliwą . Opuszczamy pokrywę grilla, zamykamy do połowy otwory wentylacyjne i trzymamy mięso na ruszcie bez obracania . Jego stopień przyrządzenia kontrolujemy po ok. 20 minutach .

W czasie wędzenia dokładamy kolejną porcję namoczonych wiórów . W rybie mięso wbijamy termometr i sprawdzamy jego temperaturę. Jeśli wynosi ona 60 stopni C znaczy to, że ryba jest niemal gotowa . Przez podaniem odkładamy ją jeszcze na 3-4 minuty na bok , a następnie zdejmujemy z niej skórę i zajadamy.

Nawet nie wiesz, jakimi właściwościami zdrowotnymi odznacza się ten gatunek ryb . Są też takie, które najlepiej jest omijać szerokim łukiem .

wędzone ryby na ruszcie.png
Canva / Kichigin

Wlej 1 łyżkę do słoja. Po 2 dniach będziesz się zajadać ogórkami małosolnymi
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy