Wlej 1 łyżkę do słoja. Po 2 dniach będziesz się zajadać ogórkami małosolnymi
Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków.
Ile czasu potrzeba, by ogórki małosolne były gotowe?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dużo bowiem zależy od temperatury otoczenia, samych ogórków i dorzuconych do słoika dodatków. Delikatne małosolne w ciepłe dni mogą być dobre już po 2 dniach od nastawienia. Jeśli jednak ktoś woli nieco mocniej ukiszone warzywo, powinien pozostawić je w słoju o 2-3 dni dłużej.
Problem z kiszeniem małosolnych występuje najczęściej wiosną, gdy kupimy kilka sztuk do nastawienia, a w powietrzu nie czuć jeszcze wyraźnego ciepła. Wtedy można przyspieszyć proces kiszenia sprawdzonymi sposobami.
Jak przyspieszyć "robienie się" małosolnych?
Sposobów na to jest kilka. Nasze babcie do zalewy do ogórków dodawały łyżkę soku z kiszonych, zimowych ogórków lub soku z kiszonej kapusty. W zalewach tych znajdują się bowiem bakterie kwasu mlekowego, które szybko namnażają się w nowym środowisku i zaczynają kiszenie świeżych ogórków. Podobne działanie będzie też mieć zakwas na żur.
Innym sposobem na przyspieszenie kiszenia ogórków małosolnych jest zalanie ich dobrze ciepłą wodą lub ustawienie ich np. na nasłonecznionym parapecie. Kiszenie małosolnych przyspieszy też odcięcie końcówek ogórków.
Przepis na ogórki małosolne
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- ok. 1 l wody
- 1 czubata łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki kopru
- kawałek korzenia chrzanu
Jak nastawić ogórki małosolne?
Ogórki dokładnie umyj, osusz. Na dno słoja włóż przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązki kopru i przekrojony chrzan. Ułóż dość ścisło ogórki.
Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól, przestudź, by była letnia. Wodą zalej ogórki, tak by były nią całkowicie przykryte. Słój nakryj spodkiem, obciąż kamieniem lub słoikiem napełnionym wodą. Odstaw na 2-4 dni w ciepłe miejsce.
Na naszych stronach znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na miodowe ogórki małosolne, a także recepturę Adama Małysza.