Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Nie tylko panga. Ta ryba jest równie fatalnym wyborem, unikaj jak ognia

Nie tylko panga. Ta ryba jest równie fatalnym wyborem, unikaj jak ognia

Ryby mogą szkodzić
canva/Iridenta Florescu's Images

Ryby uznaje się za ważny element diety. Nie każdy gatunek jednak dostarczy nam niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Niektóre — jak na przykład ryba maślana — są nie tylko pozbawione istotnych substancji, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wyjaśniamy, dlaczego akurat tej ryby warto unikać.
 

Dlaczego ryby maślane są szkodliwe?

Ryby są polecane przez dietetyków jako zdrowe źródło kwasów omega 3 i wielu witamin oraz pierwiastków. Niektóre z nich —  np. panga —  mają  znikome ilości potrzebnych naszemu organizmowi związków. Inne zaś są bardzo tłuste.

Drugim typem jest ryba maślana. Pod tą nazwą kupić możemy kilka gatunków m.in. żuwaka, kostropaka czy eskolara. Produkt cechuje spora zawartość tłuszczu, którego znajdziemy tam nawet do 21%.

Mięso jest przyjemne w smaku, lecz aż 90% tłuszczu, jaki w nim znajdziemy, stanowią estry parafiny. Związki te są dla ludzi niestrawne, a nawet 20% populacji po ich spożyciu może odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, bóle żołądkowo-jelitowe, wymioty. Niektórzy cierpią także na bóle głowy czy dolegliwości sercowe.

Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj do żurku tego składnika

Kto powinien wykluczyć ryby maślane z diety?

Gatunki zaliczane do tej grupy zawierają znaczne ilości niacyny, która odgrywa istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego oraz zapewnia dobrą kondycję skóry. Jednak eksperci do spraw żywienia sugerują, by sięgać po nią rzadko i jedynie w formie gotowanej.

Powstrzymać od spożycia natomiast powinny się osoby z problemami jelit, złym wchłanianiem składników odżywczych czy kobiety w ciąży. Istnieje wiele dużo korzystniejszych dla naszego organizmu gatunków ryby i to na nie warto postawić.

Które ryby są bezpieczne?

Jeżeli już decydujemy się na spożycie ryby, wybierzmy okazy morskie, które cechuje spora zawartość kwasów omega 3, czyli łososie, makrele, śledzie, sardynki lub szproty. Najlepiej, jeśli zakupione przez nas okazy pochodzić będą ze sprawdzonych źródeł.

Istotny będzie też sposób podania ryby. Unikajmy smażenia na rzecz gotowania na parze czy pieczenia. Do mięsa podajmy też zawsze świeżą surówkę. Propozycje pasujących przysmaków znajdziecie w tym artykule.

Smażone ryby są niezdrowe.png
canva/Sarsmis