Włóż surowy boczek do słoika i dodaj zalewę. Wędlina na święta bez pieczenia i gotowania
Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.
Boczek bez pieczenia i gotowania
Boczek uwielbia wielu smakoszy . Ta wędlina zwykle wymaga pieczenia bądź gotowania. Jednak blogerka kulinarna Ania Zyśk stawia na inne sposoby . Jej przepisy można zobaczyć na Instagramie jedz.pysznie . Teraz boczek w przyprawach zrobisz w prosty sposób.
Wystarczy najpierw przygotować zalewę z wody i soli. Mięso trafia do słoika z zalewą, a po 2 dniach do zalewy z dodatkiem soli, cukru, płatków chili, liści laurowych i czosnku . Po kolejnych 2 dniach soczysty i aromatyczny boczek jest gotowy do jedzenia.
2 zalewy gwarancją smaku
Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest prosty w wykonaniu. Jednak musisz uzbroić się w cierpliwość, bo boczek w 2 zalewach spędzi w sumie co najmniej 4 dni . Warto jednak czekać, bo taka wędlina wychodzi idealnie. Soczyste i mięciutkie mięso, obtoczone później w przyprawach, smakuje znakomicie . Z przygotowaniem tej wędliny na święta poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.
Składniki:
- 1 kg boczku
Składniki na pierwszą zalewę:
- 700 ml wody
- 100 g soli
Składniki na drugą zalewę:
- 700 ml wody
- 100 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki płatków chili
- 5 ząbków czosnku
Przyprawy:
- czosnek
- papryka słodka i ostra
- majeranek
Jak przyrządzić boczek z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Boczek pokrój na mniejsze kawałki . Wodę i sól podgrzej, aż sól się rozpuści. Mięso włóż do słoika, zalej zalewą, zakręć i wstaw na 2 dni do lodówki
Krok 2. Po upływie tego czasu przygotuj 2 zalewę. Do miski wlej wodę, wsyp sól, cukier, pieprz. Dołóż liście laurowe i płatki chili
Krok 3. Składniki podgrzej, aż składniki się rozpuszczą. Przecedź przez sitko i wystudź. Mięso wyjmij ze słoika, osusz, a słoik dokładnie umyj
Krok 4. Do czystego słoika włóż ponownie mięso, dodaj czosnek i przygotowaną zalewę. Słoik zakręć i wstaw na co najmniej 2 dni do lodówki
Krok 5. Potem mięso obtocz w czosnku, papryce słodkiej i ostrej oraz w majeranku . Wędlina jest gotowa do podania