Smakosze.pl Przepisy Włóż surowy boczek do słoika i dodaj zalewę. Wędlina na święta bez pieczenia i gotowania
Fot. Anna Zyśk

Włóż surowy boczek do słoika i dodaj zalewę. Wędlina na święta bez pieczenia i gotowania

28 listopada 2024

Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.

Boczek bez pieczenia i gotowania

Boczek uwielbia wielu smakoszy . Ta wędlina zwykle wymaga pieczenia bądź gotowania. Jednak blogerka kulinarna Ania Zyśk stawia na inne sposoby . Jej przepisy można zobaczyć na Instagramie jedz.pysznie . Teraz boczek w przyprawach zrobisz w prosty sposób.

Wystarczy najpierw przygotować zalewę z wody i soli. Mięso trafia do słoika z zalewą, a po 2 dniach do zalewy z dodatkiem soli, cukru, płatków chili, liści laurowych i czosnku . Po kolejnych 2 dniach soczysty i aromatyczny boczek jest gotowy do jedzenia.

Najlepsze kopytka zrobisz bez grama ziemniaków. Przepis z zeszytu babci

2 zalewy gwarancją smaku

Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest prosty w wykonaniu. Jednak musisz uzbroić się w cierpliwość, bo boczek w 2 zalewach spędzi w sumie co najmniej 4 dni . Warto jednak czekać, bo taka wędlina wychodzi idealnie. Soczyste i mięciutkie mięso, obtoczone później w przyprawach, smakuje znakomicie . Z przygotowaniem tej wędliny na święta poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.

Składniki:

  • 1 kg boczku

Składniki na pierwszą zalewę:

  • 700 ml wody
  • 100 g soli

Składniki na drugą zalewę:

  • 700 ml wody
  • 100 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 5 ząbków czosnku

Przyprawy:

  • czosnek
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek

Jak przyrządzić boczek z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Boczek pokrój na mniejsze kawałki . Wodę i sól podgrzej, aż sól się rozpuści. Mięso włóż do słoika, zalej zalewą, zakręć i wstaw na 2 dni do lodówki

boczek
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Po upływie tego czasu przygotuj 2 zalewę. Do miski wlej wodę, wsyp sól, cukier, pieprz. Dołóż liście laurowe i płatki chili

boczek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Składniki podgrzej, aż składniki się rozpuszczą. Przecedź przez sitko i wystudź. Mięso wyjmij ze słoika, osusz, a słoik dokładnie umyj

zalewa
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Do czystego słoika włóż ponownie mięso, dodaj czosnek i przygotowaną zalewę. Słoik zakręć i wstaw na co najmniej 2 dni do lodówki

boczek
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Potem mięso obtocz w czosnku, papryce słodkiej i ostrej oraz w majeranku . Wędlina jest gotowa do podania

boczek
Fot. Anna Zyśk
Najgorsze mięso z Lidla. „Tego produktu nie podarowałbym nawet najgorszemu wrogowi”
Polacy zapomnieli, że można je dodawać do bigosu. Nic tak nie podkreśla jego smaku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy