Upiecz zamiast tradycyjnego makowca. Gwiazda makowa będzie świątecznym hitem
Makowiec zwykle jest gwiazdą na świątecznym stole. Jednak w tej wersji będzie nią dosłownie i w przenośni. Wystarczy kilka ruchów, by zmienić dobrze znany wypiek w absolutnie zjawiskowy.
Gwiazda makowa
Słodycze pełnią na naszych stołach dość szczególną funkcję. Niby nie są niezbędne, by wszyscy się najedli, są więc w pewnym sensie zbytkiem. Ale to dlatego wkładamy w nie tyle kunsztu. Chcemy, by wyglądały co najmniej efektownie.
Ta gwiazda makowa na wielu stołach będzie się prezentowała nieziemsko. Dzięki przepisowi Ani Zyśk, prowadzącej na instagramie konto jedz.pysznie, możemy podejrzeć sposób na przygotowanie gwiazdy makowej. Komplementy od wszystkich gości będą na pewno świetnym wynagrodzeniem tej odrobiny włożonego wysiłku.
Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudoNietypowy makowiec
Aby przygotować takie ciasto, potrzebujemy oczywiście masę makową. Można posłużyć się gotową ze sklepu. Ania Zyśk ma też swój przepis, który można znaleść na jej stronie.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 350-400 g masy makowej
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 180 ml mleka
- 4 jajka
- 50 g masła
Makowa gwiazda Ani Zyśk
Krok 1. Wszystkie składniki ciasta (prócz dwóch jajek i masy makowej) łączymy w misie blendera.
Krok 2. Miksujemy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3. Ciasto dzielimy na pięć części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko.
Krok 4. Masę makową wymieszaj z jednym jajkiem.
Krok 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno placek i część farszu, tworząc piętrową kompozycję.
Krok 6. Na środku placka ustawiamy szklankę i lekko dociskamy. Pozostałą powierzchnię nakrawamy promieniście na osiem części.
Krok 7. Sąsiadujące ze sobą pary chwytamy i wywijamy w przeciwnych kierunkach.
Krok 8. Gwiazdę pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją po wierzchu żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po przestudzeniu lukrujemy