Polacy zapomnieli, że można je dodawać do bigosu. Nic tak nie podkreśla jego smaku
– Niech żyje gorący bigosik! – To zawołanie Kabaretu Dudek pozostaje w sercach Polaków, kiedy zbliżają się święta. Z tym przepisem gorący bigosik niewątpliwie da sobie radę i pozostanie w naszych sercach.
Nietypowe dodatki do bigosu
Jeśli próbować przetłumaczyć na angielski słowo bigos, używa się przeważnie określenia hunter's stew, czyli potrawka myśliwska. Polacy wierni są tej tradycji, jeśli chodzi o doprawianie kapusty duszonej godzinami w garze. Stąd też wybór dodatków do kapusty, które nadają jej odpowiedni smak.
A jeśli smak ma być myśliwski – wiadomo, że prócz nut leśnych, potrzebujemy także te nadające mu posmaku przygotowywania na ognisku. W końcu najlepszy przepis na bigos, jaki dostaliśmy, pochodzi ze sceny opisu polowania w „Panu Tadeuszu”, gdzie potrawa przygotowywana była na otwartym ogniu.
Pokazała, jak wekuje słoiki bez garnka i piekarnika. Komentujący zachwyceni. „Jesteś niesamowita"Owoce w bigosie
Oczywiście trudno wyobrażać sobie dzisiaj, byśmy podwędzali bigos, przygotowując go na otwartym ogniu. Ale jak świat światem wprowadzaliśmy ten specyficzny posmak bocznymi drzwiami: przez śliwki – najbardziej wędzone wśród owoców. W tym przepisie używamy powideł, które nadają naszej potrawie odpowiedniego charakteru.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 300 g kiełbasy
- 200 g gotowanej szynki
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka przyprawy do bigosu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól, pieprz
Przygotowanie bigosu
Kapustę płuczemy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu.
Na zimną patelnię wrzucamy boczek. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy kiełbasę i szynkę. Przyprawiamy roztartym kuminem. Smażymy do zrumienienia.
Mięso przenosimy do garnka z kapustą. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Ją także dodajemy do garnka z bigosem.
Kiedy składniki będą miękkie, przyprawiamy przyprawą do bigosu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Bigos taki można, a nawet należy, podgrzewać kilkukrotnie na małym ogniu.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę z kurczakiem i ciasto makowo-serowe.