Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy zapomnieli, że można je dodawać do bigosu. Nic tak nie podkreśla jego smaku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.11.2024 21:00

Polacy zapomnieli, że można je dodawać do bigosu. Nic tak nie podkreśla jego smaku

bigos w misce
fot. Shutterstock

– Niech żyje gorący bigosik! – To zawołanie Kabaretu Dudek pozostaje w sercach Polaków, kiedy zbliżają się święta. Z tym przepisem gorący bigosik niewątpliwie da sobie radę i pozostanie w naszych sercach.

Nietypowe dodatki do bigosu

Jeśli próbować przetłumaczyć na angielski słowo bigos, używa się przeważnie określenia hunter's stew, czyli potrawka myśliwska. Polacy wierni są tej tradycji, jeśli chodzi o doprawianie kapusty duszonej godzinami w garze. Stąd też wybór dodatków do kapusty, które nadają jej odpowiedni smak.

A jeśli smak ma być myśliwski – wiadomo, że prócz nut leśnych, potrzebujemy także te nadające mu posmaku przygotowywania na ognisku. W końcu najlepszy przepis na bigos, jaki dostaliśmy, pochodzi ze sceny opisu polowania w „Panu Tadeuszu”, gdzie potrawa przygotowywana była na otwartym ogniu.

bigos z łyżką

Pokazała, jak wekuje słoiki bez garnka i piekarnika. Komentujący zachwyceni. „Jesteś niesamowita"

Owoce w bigosie

Oczywiście trudno wyobrażać sobie dzisiaj, byśmy podwędzali bigos, przygotowując go na otwartym ogniu. Ale jak świat światem wprowadzaliśmy ten specyficzny posmak bocznymi drzwiami: przez śliwki – najbardziej wędzone wśród owoców. W tym przepisie używamy powideł, które nadają naszej potrawie odpowiedniego charakteru.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g kiełbasy
  • 200 g gotowanej szynki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie bigosu

Kapustę płuczemy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu.

Na zimną patelnię wrzucamy boczek. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy kiełbasę i szynkę. Przyprawiamy roztartym kuminem. Smażymy do zrumienienia.

Mięso przenosimy do garnka z kapustą. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Ją także dodajemy do garnka z bigosem.

Kiedy składniki będą miękkie, przyprawiamy przyprawą do bigosu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Bigos taki można, a nawet należy, podgrzewać kilkukrotnie na małym ogniu.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z kurczakiem i ciasto makowo-serowe.

bigos na talerzu