Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Nie uwierzysz z czego są zrobione, to hit w moim domu
Zwykle przyrządzałam placki ziemniaczane. Jednak odkąd poznałam ten przepis, robię je z czegoś zupełnie innego. Smakują obłędnie, choć skład placków niejednego smakosza może zdziwić.
Niecodzienne połączenie składników
Czy jesteś wielbicielem placków? Ja uwielbiam to danie, ale przeważnie robiłam placki ziemniaczane. Jednak odkryłam inny przepis, który na początku wywołał moje zdziwienie. Wszystko przez składniki, z których miałam przygotować placki. Potrzebowałam do nich cukinii i ryżu.
Czy te składniki pasują do siebie? Jeszcze jak! Przepis daje pyszny efekt i już stał się hitem w moim domu . Delikatne i sycące placki pełne sera będą smakować, dlatego skorzystaj z tej receptury. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić placki z cukinii i ryżu?
Składniki:
- 2 cukinie
- ½ szklanki ryżu
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie placków zacznij od ugotowania ryżu, następnie cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko je posól i odstaw na 15 minut . W tym czasie zetrzyj cebulę, a cebulę odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do miski i dodaj startą cebulę.
Dołóż starty żółty ser i wsyp ugotowany ryż. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki, które smakują i sycą
Placki z cukinii i ryżu są bardzo smaczne i pożywne. Mają delikatny smak, a żółty ser sprawi, że zjesz je z przyjemnością . Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Polecam tę recepturę, bo placki wychodzą znakomicie i sycą na wiele godzin.
U mnie w domu to danie już stało się hitem. Często je przyrządzam, a domownicy zjadają się plackami i chętnie sięgają po kolejne porcje . Pisaliśmy o tym, jak zrobić ser tylko z 3 składników. Radziliśmy, jak zrobić pierogi z wyjątkowym farszem od Remigiusza Rączki.