Smakosze.pl Przepisy Wrzuć 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Fot.Shutterstock/Ric Jacyno

Wrzuć 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

16 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Zwykłe placki ziemniaczane mogą jeszcze zaskoczyć. Wystarczy jeden niepozorny składnik, a smak klasycznego dania będzie obłędny. Chcesz zaskoczyć gości? Koniecznie spróbuj tego przepisu.

Klasyka kuchni polskiej

Nie wszyscy wiedzą, że placki ziemniaczane to rarytas z dawnych lat. Zanim na dobre na naszych stołach zagościło mięso, to właśnie placki królowały w wielu domach . Można powiedzieć, że to klasyk polskiej kuchni chłopskiej.

Co region to inny sposób przyrządzania. W niektórych miejscach placki je się na słodko z dodatkiem cukru. W innych do startych ziemniaków dodaje się cebulkę . Jednak przepis, o którym przeczytasz w dalszej części tekstu, nie każdy zna. Jak podrasować placki ziemniaczane? Sięgnij po chrzan.

Chrzan
Fot.Canva/Getty Images Signature
Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mielone

Placki ziemniaczane z niezwykłym składnikiem

Jest naprawdę wiele wersji placków ziemniaczanych. Tym razem przepis w wersji wytrawnej. Tych placków nie polecamy jeść z cukrem . Za to dla fanów wersji na słono, będą naprawdę świetną propozycją.

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
  • cebula biała 1 sztuka
  • jajko 2 sztuki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • bułka tarta klasyczna 2 łyżki
  • chrzan tarty 4 łyżki
  • soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • sól ¾ łyżeczki
  • pieprz ½ łyżeczki
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i starcia na tarce razem z cebulą. Całość mieszamy i dodajemy chrzan, jajka, mąkę oraz bułkę tartą . Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy przejść do smażenia.

Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jedliście!

Placki ziemniaczane smażymy na oleju lub maśle z obu stron. Kiedy będą dobrze zarumienione, przekładamy na talerz . Z czym podawać tę wersję klasycznej polskiej potrawy? Zdecydowanie nie z cukrem.

Placuszki ziemniaczane z chrzanem najlepiej podawać z gęstą śmietaną i odrobiną szczypiorku . Tak właśnie smakują najlepiej. Jaki wariant placków króluje na waszym stole? Jest naprawdę sporo możliwości.

Placki ziemniaczane
Fot.Canva/ninafirsova
Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. To powszechny błąd, ryzykujesz zdrowiem
Poszedł do sklepu i sprawdził cenę faworków. Kwota zwala z nóg
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy