Wrzuć na patelnię wraz z miodem i pieczarkami. Zyskasz idealny dodatek do obiadu
Próbowaliście już pieczarek w glazurze? Pełne aromatu grzybki w lepkim sosie przygotowanym z octu balsamicznego i miodu smakują znakomicie. Będą pysznie smakowały z niejednym daniem obiadowym. Koniecznie spróbujecie — zachwycą was od pierwszego kęsa.
Pieczarki w glazurze pasują zarówno do dań z mięsem, jak i warzywnych kotletów czy makaronów. Są też świetne w prostej wersji ze świeżym chlebem. Wyrazisty sos doprawiony tymiankiem i ostrą papryką o słodko-kwaśnym smaku spodoba się nawet najbardziej wymagającym amatorom grzybów. Skusicie się?
Przepis na wyborne pieczarki w glazurze
Składniki:
-
pól kilograma drobnych pieczarek
-
6 łyżek octu balsamicznego
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżka płynnego miodu
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki
-
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
posiekana natki pietruszki do podania (opcjonalnie)
Jak przyrządzić pyszne pieczarki w glazurze? Będą świetnym dodatkiem do obiadu
Porcje oleju rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy je do czasu, aż nabiorą pięknej rumianej barwy.
Wtedy dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz przyprawy w proszku. Zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy smażenie , cały czas mieszając zawartość patelni. Gdy sos zgęstnieje i oblepi grzyby, doprawiamy danie solą oraz pieprzem.
Przenosimy przysmak na talerze i posypujemy natką pietruszki. Pieczarki w glazurze podajemy na ciepło do obiadu. Świetnie pasują do purée ziemniaczanego i dowolnego mięsa pieczonego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie pieczarek. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować pyszną panierowaną wersję tych grzybów. Ten natomiast zdradza niezawodny patent na pieczarki faszerowane , które sprawdzą się na niejednym spotkaniu towarzyskim.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
-
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
-
Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak