Smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Prosto, tanio, smacznie
Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Ich wyjątkowa odsłona w wyrazistej i chrupiącej panierce z bułki tartej, mąki i parmezanu z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Podajcie ten smakołyk na najbliższej domówce, a wasi goście będą zachwyceni. Sos pomidorowy doskonale podkreśli smak serowej otoczki.
Pieczarki można podać na wiele pysznych sposobów. Zanim przygotujecie z nich sos grzybowy lub skroicie je na zupę, zerknijcie na naszą nową, prostą recepturę, z której przygotujecie wyjątkową przekąskę. Otoczone złocistą panierką z dodatkiem sera pieczarki smakują obłędnie. Koniecznie ich spróbujcie.
Przepis na pyszne pieczarki w chrupiącej panierce
Składniki na panierowane pieczarki:
125 g pieczarek
100 g tartego parmezanu
100 g mąki pszennej
2 duże jaja
1 szklanka bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na szybki sos pomidorowy:
1 puszka pokrojonych pomidorów
po pół łyżeczki bazylii i oregano
1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
pół łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
płaska łyżeczka granulowanej cebuli
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy. W dużej misce łączymy mąkę z parmezanem. Jajka wbijamy do osobnego naczynia i mieszamy je z solą oraz pieprzem przy pomocy widelca. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą.
Pieczarki zanurzamy kolejno w masie jajecznej, mace z serem, ponownie w jaju i w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią.
Usmażone pieczarki osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub bibule. Podajemy na ciepło z domowym sosem pomidorowym.
Przygotowujemy go, podgrzewając pomidory w garnuszku na niewielkim ogniu z wybranymi przyprawami przez około 10 minut. Czas podgrzewania zależy od ich wyjściowej konsystencji. Smacznego.
Źródło zdjęcia; canva/zkruger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku
Prosty przepis Gessler na placki ziemniaczane. 1 składnik może zaskoczyć
Źródło: uwielbiam, materiały własne