Smakosze.pl Porady Wrzucam do rosołu, szumowiny przestają być problemem. Działa natychmiast
Fot. Canva

Wrzucam do rosołu, szumowiny przestają być problemem. Działa natychmiast

22 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Rosół to przepyszna zupa, która wyrobiła sobie w Polsce bardzo konkretną markę. Jest nie tylko smaczna, ale ma również wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Jak mogliście pewnie zobaczyć, podczas gotowania rosołu pojawiają się szumowiny. Nie wpływają na smak zupy, ale z pewnością na aspekt wizualny. Na szczęście istnieją sposoby, aby się ich pozbyć. Sprawdźcie sami, co trzeba zrobić.

Rosół króluje na polskich stołach

Nie ulega wątpliwości, że rosół w naszym kraju jest niesamowicie popularny i bardzo często gości na polskich stołach, szczególnie w niedzielę. Jest to idealna zupa na pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu , a także jest najczęściej podawana w czasie różnych imprez okolicznościowych. Zapewne każdy robi ją na swój sposób, jednak należy trzymać się określonego schematu, aby najzwyczajniej w świecie tej potrawy nie zepsuć .

Pyszny rosół podany w misce
Fot. Canva

Rosół warto również jeść w trakcie choroby, ponieważ ma on właściwości rozgrzewające, a do tego lecznicze . Prawdopodobnie podczas gotowania tej zupy spotkaliście się z problemem pojawiających się szumowin na powierzchni dania. Na szczęście można się ich w łatwy sposób pozbyć .

Gotujący się rosół w garnku
Fot. Canva
Te pączki to najgorsza rzecz na świecie. Nie kupuj na Tłusty Czwartek, są pełne szkodliwej chemii

Jak gotować rosół?

Istnieje kilka zasad dotyczących tego, jak gotować rosół. Oczywiście każdy ma swoje preferencje i własny przepis , którego się trzyma, jednak warto, chociaż zapoznać się z podstawowymi radami, które w przyszłości mogą się przydać.

Przede wszystkim rosół powinien być gotowany powoli, na spokojnie, na wolnym ogniu oraz pod przykryciem. Jakość składników również odgrywa kluczową rolę. Świeże mięso i warzywa to podstawa dobrej zupy.

Sól do rosołu powinna trafić dopiero pod koniec gotowania. Nie należy robić tego wcześniej .

Przyspieszenie procesu gotowania również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ rosół potrzebuje czasu. Właśnie powolne gotowanie i charakterystyczne bulgotanie mają ogromny wpływ na to , że efekt końcowy objawia się w postaci niesamowitego smaku i aromatu.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak pozbyć się szumowin z rosołu?

Szumowiny to problem , z którym zmaga się praktycznie każdy, kto gotuje rosół. Teoretycznie nie mają one wpływu na to co najważniejsze, czyli smak zupy, jednak sprawiają, że nie wizualnie nie prezentuje się ona już tak dobrze. Co należy zrobić, aby pozbyć się tego problemu?

Jednym ze sposobów może być ustawienie garnka tak, aby tylko jego połowa znajdowała się na palniku , czyli to jest tak zwane podgrzewanie z jednej strony. Wtedy szumowiny pojawią się z jednej strony, co z pewnością ułatwi nam ich wyjęcie.

Innym patentem jest dodanie białka jajka lub dwóch. W momencie kiedy się zetną , pochłoną szumowiny.

Kolejnym rozwiązaniem jest sposób z lodem. Kiedy na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, należy do niego dodać kilka kostek lodu . Dzięki temu nasza zupa stanie się klarowna.

Przygotowany rosół umieszczony w garnku
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pyszne naleśniki z twarogiem . Zobacz, kiedy w tym roku wypada Tłusty Czwartek .

Posiej je w lutym. Gdy nadejdzie sezon zbiory będą gigantyczne
Tak myje każde owoce, usuwam pestycydy i robaki. Nie przetrwają nawet jaja pasożytów
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy