Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Tak myje każde owoce, usuwam pestycydy i robaki. Nie przetrwają nawet jaja pasożytów
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 22.02.2025 15:38

Tak myje każde owoce, usuwam pestycydy i robaki. Nie przetrwają nawet jaja pasożytów

Mycie owoców w zlewie
Fot. Canva

Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo powszechne, a do tego oczywiście zdrowe. Te produkty są bogate w witaminy, mikroelementy, błonnik oraz antyoksydanty, co czyni je cennym elementem diety. Aby jednak jedzenie świeżych jarzyn było w pełni bezpieczne, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie, które pozwoli usunąć potencjalnie szkodliwe substancje oraz chorobotwórcze mikroorganizmy.

Dlaczego warto myć owoce i warzywa

Nie od dziś wiadomo, że warto, jest dokładnie umyć zarówno owoce, jak i warzywa przed zjedzeniem. Niestety, ale może się na nich gromadzić sporo bakterii, które źle wpłyną na nasze zdrowie. Pestycydy na owocach przede wszystkim takie drobnoustroje mogą pojawić się już w trakcie wzrostu roślin, podczas zbiorów, a także w czasie przechowywania i sprzedaży. Wychodzi na to, że warzywa i owoce cały czas są narażone na bakterie

Różnorodne warzywa i owoce
Fot. Canva

Trzeba mieć na uwadze, że zarówno środowisko naturalne, jak i to przekształcone przez człowieka, obfitują w drobnoustroje – te korzystne, oraz potencjalnie chorobotwórcze, ale również w pasożyty, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu.

Groźne bakterie
Fot. Canva
Zmieniłem przepis na ciasto drożdżowe. Jest mniej kaloryczne, a tak samo smaczne

Kto powinien szczególnie uważać na pestycydy?

Pestycydy i różnorodne bakterie są szczególnym zagrożeniem dla dzieci, seniorów oraz dla osób, które mają słabszą odporność. Niestety na różne drobnoustroje jesteśmy narażeni codziennie, dlatego ciężko z nimi walczyć, ale można próbować, ponieważ mogą one mieć realny wpływ na nasze zdrowie. W takich sytuacjach warto skonsultować dietę z lekarzem, który oceni, czy spożycie surowych warzyw i owoców jest wskazane.

Dalsza część tekstu pod filmem

Warto zasięgnąć rady lekarza lub wykwalifikowanego dietetyka, aby podjąć najlepszą decyzję dostosowaną do indywidualnych potrzeb. Jednak jeśli naprawdę lubimy jeść surowe warzywa i owoce, to istnieje sposób na walkę z pestycydami. Koniecznie musicie go wypróbować

Woda i ocet przeciwko bakteriom

Dobrym sposobem, aby jak najdokładniej umyć surowe warzywa i owoce jest patent z wodą i octem. Aby mieć pewność, że zostały one odpowiednio zdezynfekowane, po uprzednim opłukaniu, można je dodatkowo zanurzyć w roztworze wody z octem. Ten sposób skutecznie inaktywuje jaja pasożytów, dzięki czemu nasze warzywa i owoce będą jeszcze zdrowsze i bezpieczniejsze

Należy jednak pamiętać, aby rozcieńczać octu zbyt mocno

Samo płukanie nie usunie wszystkich bakterii, dlatego pomysł z roztworem wody z octem jest jak najbardziej w porządku. 

Ocet z wodą.jpg
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pyszną szarlotkę. Zobacz, co warto dodać do gulaszu.