Smakosze.pl Porady Wrzucasz cytrynę do herbaty? Chwila nieuwagi i straci cenne właściwości
Canva / PavelRodimov

Wrzucasz cytrynę do herbaty? Chwila nieuwagi i straci cenne właściwości

20 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy dodajesz cytrynę do herbaty? Dla wielu osób jest to absolutna konieczność. Okazuje się jednak, że skórka cytryny niekoniecznie powinna trafić do kubka z napojem. Wszystkiemu winne są znajdujące się na jej powierzchni pestycydy.

Skórka od cytryny może być siedliskiem niepożądanych substancji

Plasterek cytryny dodany do herbaty do doskonałe smakowe urozmaicenie. Poza orzeźwiającą nutą dodaje on ponadto aspektów zdrowotnych do napoju. Wszystko to jednak na nic, jeśli na powierzchni owocu znajdują się szkodliwe dla nas związki w postaci pestycydów. W jaki sposób możemy rozwiązać ten problem?

„Udław się i w*******aj”. Szokujące zachowanie obsługi warszawskiej restauracji

skąd biorą się pestycydy na skórce od cytryny?

Pestycydy powszechnie używane są przy uprawie rozmaitych roślin . Dotyczy to także owoców cytrusowych, w tym cytryn . Bez takiej chemicznej ochrony całe uprawy mogły by zostać zdziesiątkowane przez szkodniki .

Pestycydy są używane niemal we wszystkich miejscach zajmujących się hodowlą cytrusów . Na skórce poszczególnych owoców prawie zawsze pozostaje pewien ich procent . Niedawne badanie, polegające na sprawdzeniu obecności pestycydów na skórkach cytryn uzyskanych z różnych miejsc w Europie nie pozostawia żadnych złudzeń. Chemiczne związki obecne były na 95 procentach badanego materiału .

Poza pestycydami na naszych cytrynach mogą pojawiać się też inny nieproszeni goście . Warto wspomnieć chociażby Salmonellę lub bakterię E. coli . Żadna metoda mycia nie daje 100 procent skuteczności, jeśli chodzi o pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dodatków ze skórki cytryny . Warto w tej sytuacji zachować szczególną ostrożność, gdy idzie o wrzucanie plasterka owocu do herbaty .

Jak dodawać cytrynę do herbaty, aby uniknąć zatrucia?

Obecność pestycydów na skórce cytryny to na szczęście nie powód, by zrezygnować z niej w herbacie . Są sposoby na obejście tego problemu. Wystarczy zadbać, aby wierzchnia warstwa owocu nie trafiła do kubka z naszym napojem . Jak tego dokonać?

Nie wrzucaj do herbaty plasterka z cytryny . Zamiast tego wyciśnij z owocu sok . Smak napoju pozostanie taki, jak lubisz, a przy tym będziesz mieć pewność, że poza samą herbatą nie wypijasz rozmaitych zanieczyszczeń i pozostałości po uprawie .

Nie wyobrażasz sobie herbaty bez pływającego w niej plasterka ? Jeśli tak, to zwyczajnie obierz go ze skórki . Przy zamawianiu herbaty w lokalu gastronomicznym poproś o podanie cytryny do niej na osobnym talerzyku . Dzięki temu możliwe będzie zastosowanie jednej z powyższych metod, czy to z wyciskaniem soku, czy też z obraniem . Nawet nie wyobrażasz sobie, jak szerokie zastosowanie w kuchni może mieć sok z cytryny . Jeśli słodzisz herbatę miodem, lepiej zapoznaj się z kilkoma zasadami w tej kwestii .

plasterki cytryny do herbaty.png
Canva / Magrig
Zapomnij o lepieniu pierogów. Strzelczyk je roluje, ta metoda podbija Polskę
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy