Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie tylko do herbaty. 4 magiczne zastosowania soku z cytryny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2023 21:05

Nie tylko do herbaty. 4 magiczne zastosowania soku z cytryny

Nie tylko do herbaty. 4 magiczne zastosowania soku z cytryny
canva/Slatan

Sok z cytryny ma szerokie zastosowanie w kuchni. Będzie między innymi świetnym dodatkiem do ryb i drobiu. Zneutralizuje nieprzyjemne zapachy kuchenne, wybieli fugi, a nawet złagodzi przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zimą nie ma lepszej herbaty niż herbata z miodem i sokiem z cytryny. Herbata doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Nie każdy jednak wie, że sok z cytryny jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty.

Sok z cytryny ma działanie wybielające. Możemy wykorzystać go więc do sprzątania zabrudzonych miejsc, np. fug, a także wykorzystać jako naturalny środek na przebarwienia skórne, które powstały po zbyt długim przebywaniu na słońcu. Sok z cytryny doskonale podkreśla smak dań i zapobiega ciemnieniu warzyw i owoców.

Sok z cytryny podkreśli również smak wielu potraw, np. zimnych nóżek, drobiu, ryb i owoców morza. Dowiedz się, do czego warto dodać sok z cytryny i jak pozbyć się dzięki niemu nieprzyjemnego zapachu lub mocnych zabrudzeń.

Sok z cytryny wykorzystasz nie tylko do herbaty

Cytryna świetnie łączy się z rybami i drobiem. Jeśli natrzesz rybę sokiem z cytryny, będzie o wiele smaczniejsza i nie będzie mieć charakterystycznego zapachu. Dodatkowym atutem jest fakt, że skropione sokiem filety rybne nie będą rozpadać się podczas smażenia lub pieczenia.

Natrzyj sokiem z cytryny kurczaka, a mięso po obróbce termicznej będzie o wiele smaczniejsze, delikatniejsze i niezwykle soczyste.

Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem cebuli, obrane i pokrojone warzywo skrop sokiem z cytryny. Cebula będzie o wiele delikatniejsza.

Dodaj sok z cytryny do gotujących się jajek. To prosty trik, dzięki któremu białko z jajek nie wypłynie zewnątrz, jeśli skorupka została lekko uszkodzona.

Uniwersalne zastosowanie soku z cytryny

Dodaj sok z cytryny do tartych na placki ziemniaków i do surówek z jabłkiem. To świetny sposób, aby na dłużej zachować apetyczny wygląd produktów, które szybko ciemnieją. Sok z cytryny pomoże zneutralizować intensywny zapach deski kuchennej, np. po krojeniu cebuli, czosnku, ryb.

Wystarczy, że skropisz deskę sokiem lub przetrzesz ją grubszym plastrem cytryny. Sok z cytryny działa również rozjaśniająco i czyszcząco. Sok wymieszaj z sodą oczyszczoną, a tak powstałą papkę nanieś na fugi między płytkami. Po chwili wyszoruj delikatnie. Fugi będą idealnie czyste.

Przygotuj również syrop z liści laurowych i cytryny. Nie wyrzucaj skórki z cytryny. W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać skórkę z cytryny w kuchni.

sok z cytryny
canva/Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: