Smakosze.pl Przepisy Wspaniały dewolaj ze szpinakiem, papryką i serem. Propozycja na obiad
canva/Iuliia Nedrygailova's Images

Wspaniały dewolaj ze szpinakiem, papryką i serem. Propozycja na obiad

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli planujecie dziś, co zrobicie jutro na obiad, mamy świetny pomysł. Przygotujcie wspaniały dewolaj ze szpinakiem, papryką i serem. Nasza propozycja przebija wszystko. Jest o wiele smaczniejsza niż klasyczny zawijaniec z masłem. A przy tym wygląda bardzo apetycznie.

Dewolaj to rodzaj roladki z kurczaka, panierowanej i smażonej na tłuszczu. Zwykle do jej wnętrza wkłada się kawałek masła, które po rozpuszczeniu doskonale nawilża mięso, dodając mu też smaku.

Nasza wersja dewolaja różni się jednak wypełnieniem. Jest ono równie soczyste, ale przy tym niezwykle kolorowe i bardzo smaczne. Koniecznie przetestujcie poniższy przepis, a z pewnością zachwycicie się nową wersją klasycznej potrawy.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 30 dag świeżego szpinaku

  • 1 łyżka masła

  • 1 czerwona papryka

  • 4 plastry żółtego sera

  • 1 jajko

  • tarta bułka

  • sól, pieprz

Przygotowanie roladek dewolaj

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy przekrój na dwa płaty, lekko rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstaw.

Ząbki czosnku obierz, posiekaj, krótko przesmaż na patelni z olejem. Dodaj opłukany szpinak, podlej odrobiną wody, podduś go. Dodaj masło, dopraw szpinak solą i pieprzem, przestudź. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.

Płaty mięsa smaruj masą szpinakową, na każdym połóż plasterek żółtego sera oraz kilka pasków papryki. Filet zwiń, obtocz w rozkłóconym jajku i tartej bułce.

Przygotowane roladki obsmaż na patelni z olejem. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta kurczaka. Zobacz, jak przygotować siekane kotlety z kurczaka , a także, jak zrobić musztardowe kotlety z piersi kurczaka .

filety z piersi kurczaka
filety z piersi kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy