Smakosze.pl Przepisy Wsyp 1 łyżeczkę popularnego produktu do masy na racuchy. Wyjdą idealnie puszyste
canva/PingPongCat

Wsyp 1 łyżeczkę popularnego produktu do masy na racuchy. Wyjdą idealnie puszyste

5 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny? Błyskawiczne racuchy z jabłkiem i sodą oczyszczoną. Racuchy są delikatne i bardzo puszyste. Zapomnij o drożdżach i przygotowywaniu rozczynu. Słodkie placuszki będą gotowe błyskawicznie.

Racuchy możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy przyrządzić je na drożdżach, z jabłkiem, bez jabłka, na jogurcie, kefirze, twarogu, kaszy. Jedną z moich ulubionych opcji są domowe racuchy z jabłkiem. Racuchy pięknie rosną podczas smażenia i smakują obłędnie.

Racuchy z jabłkiem są proste w przygotowaniu i pyszne. Do ciasta dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której słodkie placuszki będą niezwykle puszyste. Racuchy po usmażeniu oprósz solidnie cukrem pudrem. Będą smakować jak u babci.

Do racuchów dodaj również cukier z wanilią. Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, żeby odpoczęło. Do przygotowania ciasta wykorzystaj składniki w temperaturze pokojowej. Mleko musi być letnie i jajko wyjęte z lodówki wcześniej.

Puszyste racuchy z dodatkiem sody oczyszczonej

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki

  • jabłko

  • szklanka mleka w temperaturze pokojowej

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • opakowanie cukru z wanilią

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak zrobić puszyste racuchy? Poznaj najlepszy przepis

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z sodą i cukrem. Wlej mleko, wbij jajko i mieszaj do powstania ciasta o jednolitej konsystencji.

Dodaj starte jabłko, wymieszaj łyżką. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Przygotowaną masę wykładaj na rozgrzany olej. Smaż kilka minut na stronę, następnie oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Przygotuj również delikatne racuchy z kaszy manny . Obiad na słodko? Naleśniki według przepisu Magdy Gessler wychodzą za każdym razem i zachwycają smakiem.

racuchy na sodzie
canva/tasha_lyubina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy