Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z parówek i kilku podstawowych składników zrobisz najlepszą przekąskę. Sylwestrowy specjał rodem z USA
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2022 21:42

Z parówek i kilku podstawowych składników zrobisz najlepszą przekąskę. Sylwestrowy specjał rodem z USA

Z parówek i kilku podstawowych składników zrobisz najlepszą przekąskę. Sylwestrowy specjał rodem z USA
canva/Zulfiska

Corndog jest świetną przekąską na Sylwestra i na każdą imprezę. Amerykańska przekąska będzie hitem każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Danie z parówki i sera smażone w cieście naleśnikowym zniknie z talerzy błyskawicznie.

Przekąski z parówek zwykle przygotowujemy z ciasta francuskiego i zapiekamy z serem w piekarniku. Jeśli masz ochotę na parówki w zupełnie innej wersji, koniecznie przyrządź je według poniższego przepisu. Parówki w amerykańskim stylu będą hitem każdej imprezy.

Do przygotowania ciasta naleśnikowego na parówki, wykorzystaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Mąka kukurydziana jest składnikiem, który wzmocni smak całego dania. Parówki nadziewaj na patyczki do szaszłyków razem z podłużnym kawałkiem sera. Amerykańska przekąska nie ma sobie równych.

Corndogi muszą być smażone na głębokim oleju. Do smażenia wybierz olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia. Parówki smaż przez 3- 4 minuty, aż ciasto stanie się złociste. Przekąskę przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podaj na ciepło z ketchupem i musztardą.

Przepis na corndogi, czyli parówki smażone cieście

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka

  • jajko

  • 120 g mąki pszennej

  • 5- 6 łyżek mąki kukurydzianej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • parówki

  • kostka żółtego sera bez dziur, np. gouda

  • olej rzepakowy do smażenia

  • patyczki do szaszłyków

  • ketchup i musztarda do podania

Jak przyrządzić kultową przekąskę z USA?

Mąki wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, dopraw pieprzem i wymieszaj. Następnie wlej mleko, wbij jajko i miksuj do uzyskania ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego.

Ser pokrój w prostokąty. Parówki przekrój na pół. Każdy kawałek nabij na patyczek do szaszłyka razem z kawałkiem sera. Na głębokiej patelni rozgrzej solidną porcję oleju. Parówki muszą być w nim zanurzone podczas smażenia.

Ciasto na corndogi przelej na głęboki talerz i obtocz w nim parówki z serem. Całość smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 3- 4 minuty, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ketchupem i musztardą.

Pomysł na równie szybką i pyszną przekąskę? Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem. Przygotuj także koreczki z tortilli z serkiem kanapkowym i warzywami. Przekąski błyskawicznie znikną z talerzy.

corndog
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Danie Mięso Ser