Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto

Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto

Ciasto z suchych pierniczków
canva/mvuorenmaa, Pixabay/Mumma Oyens, Pexels

Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować.

Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.

Przepis na świetne ciasto z pierniczków

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchych pierniczków

  • 3-4 jabłka lub gruszki

  • 3 duże jaja

  • 110 g cukru

  • 125 ml oleju rzepakowego + do posmarowania formy

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 czubate łyżeczki kakao

  • 225 g mąki pszennej

  • 15-20 g kakao

  • szczypta soli

Dodatki opcjonalne:

Jak zrobić pyszne ciasto z pierniczków? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia pierniczków przy pomocy blendera. Ćwierć porcji ciasteczek odkładamy na bok — posłużą nam do obsypania formy. Jabłka lub gruszki myjemy, obieramy i również blendujemy.

Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy je z cukrem. Do uzyskanego kogla-mogla wlewamy olej, po czym łączymy powstałą masę z owocowym purée. Wsypujemy także mąkę oraz 3/4 porcji pokruszonych pierniczków. Na koniec do masy dodajemy wybrane bakalie, uprzednio je rozdrabniając, jeśli tego wymagają.

Masę przenosimy do natłuszczonej i obsypanej odłożonym pyłem z ciasteczek formy. Ciasto z suchych pierniczków pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu, polane stopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowite wypieki korzenne. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować wilgotny piernik. Być może też skusi was znakomita szarlotka z bakaliami.

Ciasto z suchych pierniczków jest pyszne
canva/Mumma Oyens, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: