Smakosze.pl Przepisy Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste
Canva / alicjane

Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste

2 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie zgadniecie, co można dodać do ciasta na kopytka. Prosty składnik sprawy, że kluseczki wyjdą delikatne i nabiorą apetycznej, złocistej barwy. Mowa o mące kukurydzianej, którą miesza się ze standardową mąką pszenną. Wyrobienie ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.

Kopytka z mąką kukurydzianą posmakują każdemu

Złociste kopytka z mąką kukurydzianą można z łatwością przemienić w przepis bezglutenowy. Wystarczy, że mąkę pszenną podmienimy na ziemniaczaną. Dzięki temu przepis możemy dostosować do różnych gustów i potrzeb. A Wy którą wersję wybierzecie dla siebie?

Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak

Przepis na wyjątkowe kopytka z mąką kukurydzianą

Składniki:

  • 500-600 g ugotowanych ziemniaków
  • 4-5 łyżek mąki pszennej (lub mąki ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (może być też grysik kukurydziany)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli + 1 łyżeczka do wody do gotowania

Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka?

Ugotowane ziemniaki na kopytka przepuść przez praskę . Warzywa przełóż do dość dużej miski. Jeśli ziemniaki są wciąż ciepłe po ugotowaniu, odstaw je do ostygnięcia .

Do miski z ziemniakami na kopytka dodaj oba rodzaje mąki . Wbij do niej również jedno jajko. Składniki wymieszaj, szybko zagniatając jednolite ciasto . Dokładną ilość mąki dopasuj do tego, jak bardzo mączyste ziemniaki masz do dyspozycji .

Z ciasta, na podsypanym mąką kukurydzianą blacie, uformuj zgrabny walec, lekko go spłaszcz . Pod skosem odkrawaj od niego kolejne kopytka za pomocą noża. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całego ciasta .

W dużym garnku nastaw wodę do gotowania . Kiedy zacznie wrzeć, dosyp do niej łyżeczkę soli. Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku i wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu . Lewandowska w swojej wersji kopytek zastępuje ziemniaki w pomysłowy sposób . Nie zgadniesz, jaki sposób na pyszne kopytka ma prowadząca Kuchenne Rewolucje .

mąka kukurydziana.png
Canva / rodrigobark
Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę
Zamówili kaszankę w restauracji Kuby Wojewódzkiego. Mogli powiedzieć tylko jedno
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy