Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste
Nie zgadniecie, co można dodać do ciasta na kopytka. Prosty składnik sprawy, że kluseczki wyjdą delikatne i nabiorą apetycznej, złocistej barwy. Mowa o mące kukurydzianej, którą miesza się ze standardową mąką pszenną. Wyrobienie ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.
Kopytka z mąką kukurydzianą posmakują każdemu
Złociste kopytka z mąką kukurydzianą można z łatwością przemienić w przepis bezglutenowy. Wystarczy, że mąkę pszenną podmienimy na ziemniaczaną. Dzięki temu przepis możemy dostosować do różnych gustów i potrzeb. A Wy którą wersję wybierzecie dla siebie?
Przepis na wyjątkowe kopytka z mąką kukurydzianą
Składniki:
- 500-600 g ugotowanych ziemniaków
- 4-5 łyżek mąki pszennej (lub mąki ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (może być też grysik kukurydziany)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli + 1 łyżeczka do wody do gotowania
Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka?
Ugotowane ziemniaki na kopytka przepuść przez praskę . Warzywa przełóż do dość dużej miski. Jeśli ziemniaki są wciąż ciepłe po ugotowaniu, odstaw je do ostygnięcia .
Do miski z ziemniakami na kopytka dodaj oba rodzaje mąki . Wbij do niej również jedno jajko. Składniki wymieszaj, szybko zagniatając jednolite ciasto . Dokładną ilość mąki dopasuj do tego, jak bardzo mączyste ziemniaki masz do dyspozycji .
Z ciasta, na podsypanym mąką kukurydzianą blacie, uformuj zgrabny walec, lekko go spłaszcz . Pod skosem odkrawaj od niego kolejne kopytka za pomocą noża. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całego ciasta .
W dużym garnku nastaw wodę do gotowania . Kiedy zacznie wrzeć, dosyp do niej łyżeczkę soli. Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku i wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu . Lewandowska w swojej wersji kopytek zastępuje ziemniaki w pomysłowy sposób . Nie zgadniesz, jaki sposób na pyszne kopytka ma prowadząca Kuchenne Rewolucje .