Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę
Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na pastę jajeczną z rzeżuchą
Prosty i lekko pikantny w smaku dodatek do pieczywa zachwyci nawet sceptyków. Kanapki z tą pastą sycą na długo, a dobrze sprawdza się też jako farsz do jajek. Ich jedzenie to czysta przyjemność.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 20 g musztardy delikatesowej
- 100 g domowego majonezu
- rzeżucha wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną pastę jajeczną? Ewa Wachowicz dodaje rzeżuchę
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W tym celu kurzy nabiał w temperaturze pokojowej umieszczamy w garnku z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przyrządzamy na wolnym ogniu przez 8 minut, po czym odlewamy i wlewamy zimną wodę, by przerwać gotowanie.
Jajka studzimy, obieramy ze skorupek, siekamy i przecieramy przez sito. Dodajemy majonez oraz musztardę. Mieszamy, po czym wsypujemy rzeżuchę. Na koniec pastę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podać pastę jajeczną z rzeżuchą?
Pełen charakteru przysmak serwujemy ze świeżym pieczywem. Warto postawić na domowy chleb z chrupiącą skórką lub mięciutkie bułki poznańskie. Oba wypieki z łatwością przygotujecie w domu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki od Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy znakomity przepis na wielkanocną szynkę. Być może spodoba wam się też prosty pasztet z czterech warzyw.
Źródło: ewawachowicz