Wsyp do kawy zamiast cukru. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach
Kawa to przyjemność, na którą pozwala sobie wielu z nas. Teraz warto do tego aromatycznego napoju wsypać pewną przyprawę. Od razu lepiej się poczujemy i zauważymy efekty, które ucieszą niejednego kawosza.
Kawa zdrowia doda
Bez kawy trudno zacząć dzień. Sięgamy po nią w południe, a nawet w późniejszych godzinach. Każdy ma swój ulubiony sposób picia kawy. Sypiemy do niej cukier i wlewamy mleko. Czasem pijemy kawę czarną jak smoła. W każdym wydaniu dostarcza smaku i aromatu.
Oprócz tego kawa pobudza, dostarcza energii, poprawia koncentrację i zdolności umysłowe. Warto do niej wsypać też przyprawę , która nie tylko podkręci smak kawy. Dzięki dodaniu kardamonu kawa stanie się nieco słodkawa, pikantna i korzenna . Zyska też właściwości, które doceni wielu z nas.
Wsyp kardamon do kawy
Kardamon pełen jest antyoksydantów. Dzięki nim zmniejszamy ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy i chorób serca . Stosowanie tej przyprawy obniża ciśnienie krwi i ma działanie moczopędne. Kardamon wypłukuje toksyny z organizmu, przyspiesza metabolizm i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
Ta aromatyczna przyprawa ma zbawienny wpływ na żołądek. Pomaga zwalczyć nudności, wymioty i wzdęcia. Przyprawa wykazuje też działanie rozkurczowe, co pomaga w problemach z trawieniem. Warto dodać kardamon do kawy , cieszyć się smakiem i odczuć na własnej skórze właściwości tej przyprawy. Poniżej znajdziesz przepis na kawę z kardamonem.
Jak zrobić kawę z kardamonem?
Przepis na kawę z kardamonem jest bardzo prosty. Jeśli używasz zielonych strąków kardamonu, to musisz je najpierw zmielić. Można też zmielić od razu kardamon z kawą w młynku do kawy. Warto wymieszać kawę z kardamonem przed zaparzeniem.
Jeśli korzystamy z ekspresu kapsułkowego, to dodajemy przyprawę później. Kawa z kardamonem świetnie smakuje o poranku, ale możesz dodawać przyprawę, kiedy masz na to ochotę. Zapewni smak i dobrze wpłynie na organizm. Pisaliśmy o tym, jak przy pomocy cytryny wyczyścić piekarnik. Polecaliśmy przepis na doskonały dżem z gruszek.
Źródło: cafessima.pl